Telegram

Kommunistpartiet i Kina straffer 300.000 for korruption

Kun få af de straffede kommer for en dommer, mens de fleste sager håndteres internt.
Telegram
7. marts 2016 kl. 08:41

Kommunistpartiet i Kina straffede sidste år næsten 300.000 af sine medlemmer for korruption.

200.000 medlemmer modtog en "let straf", mens 82.000 modtog en "hård straf".

Det oplyser partiets egen korruptionsvagthund på sin hjemmeside. Her står der dog ikke noget om, hvad forskellen på en "let" og en "hård" straf er, men ifølge nyhedsbureauet AFP kan begge dele resultere i, at personerne bliver flyttet fra deres poster.

Der er også blevet sendt breve ud til 54.000 medlemmer, hvori de får en reprimande.

Tallene kan få det til at lyde, som om der er tale om et dybt korrupt parti. Antallet af straffede repræsenterer dog kun 0,3 procent af partiets 88 millioner medlemmer.

Kommunistpartiet vælger fortsat ofte at benytte sig af sit eget disciplinærsystem i stedet for automatisk at melde de formodede kriminelle til politiet.

Omvendt er flere højtstående politikere blevet fængslet, efter at præsident Xi Jinping kom til magten og lancerede en kampagne mod korruption.

BBC skriver, at der nærmest dagligt er historier i de statslige medier om, at embedsfolk bliver undersøgt eller straffet for ting som bestikkelse og magtmisbrug.

I januar oplyste Wu Yuliang, der er højtstående medlem af partiets korruptionsvagthund, at 14.000 partimedlemmer blev retsforfulgt sidste år, mens 336.000 sager blev håndteret internt.

Xi Jinpings kampagne mod korruption er både målrettet regeringen, militæret, embedsværket og statsejede selskaber.

/ritzau/AFP