Telegram

Nationalbanken sænker sit vækstskøn for i år

Nationalbanken tror nu kun på en årsvækst i BNP på 1,3 procent mod 1,8 procent i den tidligere prognose.
Telegram
16. marts 2016 kl. 10:56

Dansk økonomi ser ud til at have tabt pusten de seneste måneder, og det har Nationalbanken taget konsekvensen af.

I forbindelse med fremlæggelsen af den nyeste kvartalsrapport onsdag nedjusteres prognosen for BNP-væksten i Danmark til 1,3 procent.

Det er 0,5 procentpoint lavere, end det blev spået i den seneste rapport fra december.

- I prognosen er lagt til grund, at udviklingen på arbejdsmarkedet tegner et billede af, at dansk økonomi overordnet set fortsat er i fremgang.

- Lidt svagere vækst på eksportmarkederne de kommende år lægger en dæmper på væksten - også på den indenlandske efterspørgsel, hedder det i rapporten.

Dansk økonomi udviklede sig skuffende i slutningen af 2015, hvor der oven på en negativ vækst på 0,5 procent i tredje kvartal kun blev konstateret en BNP-vækst på 0,2 i fjerde kvartal.

Nationalbanken er dog lidt mere optimistisk, når det gælder 2017 og 2018, hvor BNP-prognosen melder om vækstrater på 1,8 procent for begge årene.

- Lave renter og lav oliepris stimulerer fortsat efterspørgslen, og der er pæn vækst i de disponible indkomster. Det er med til at understøtte forventningerne om højere vækst i økonomien i de kommende år, skriver banken i rapporten.

Tidligere på dagen offentliggjorde Nordea sin økonomiske prognose for Danmark. Her er forventningen, at den danske økonomi vokser med 1,25 procent i år.

/ritzau/

Opdateret 16. marts 2016 kl. 11:23