Telegram

300 såret efter tumult ved makedonsk grænse

Makedonsk politi bruger tåregas mod flygtninge og migranter ved Idomeni-lejren. Læger melder om mange sårede.
Telegram
10. april 2016 kl. 18:41

Omkring 300 migranter og flygtninge er kommet til skade efter sammenstød ved den græsk-makedonske grænse, oplyser Læger uden Grænser (MSF).

Det skete, da politifolk affyrede tåregas, gummikugler og chokgranater mod de mange hundrede mennesker, der forsøgte at trænge over den lukkede grænse, oplyser hjælpeorganisationen.

To hundrede mennesker har modtaget behandling af lægehold for problemer med vejrtrækningen, mens 40 var såret af gummikugler, skriver Læger uden Grænser i en pressemeddelelse.

Mindst ti flygtninge eller migranter har oplyst til organisationen, at de har fået tæv af makedonsk politi.

To unge patienter har fortalt til Læger uden Grænser, at de blev taget med af makedonsk politi sammen med ti andre og fik tæsk i mere end en time.

Kort forinden sagde det makedonske politi, at flygtninge og indvandrere havde kastet sten og andre genstande mod betjentene, som derfor brugte tåregas i selvforsvar, skriver AFP.

Oprindeligt afviste makedonsk politi at have anvendt tåregas, men erkendte det siden. En talskvinde for det makedonske politi afviser imidlertid over for AFP, at betjente på den makedonske side havde brugt deres stave eller kugler.

Læger uden Grænser skriver i pressemeddelelsen, at frustrationen og vreden vokser blandt de mange flygtninge og indvandrere, der har været strandet ved grænsen i over en måned nu.

- Folk har brug for at blive behandlet med værdighed, ikke med vold eller uforudsigelige grænselukninger og mere usikkerhed, siger José Hulsenbek, der leder Læger uden Grænsers indsats i Grækenland.

- Denne absurde humanitære krise, der er skabt af de europæiske landes politik, bliver mere ubærlig dag for dag, tilføjer han.

Også Grækenland retter en usædvanligt skarp kritik mod de makedonske myndigheder efter hændelsen, skriver Reuters.

- Den vilkårlige brug af kemikalier, gummikugler og chokgranater mod sårbare mennesker, særligt når der ikke er grund til en sådan magtanvendelse, er en farlig og beklagelig handling, siger George Kyritsis, der er talsmand for den græske regerings migrationskoordinator.

Flere kilder, herunder journalister på stedet, bekræfter, at flere flygtninge og migranter kastede sten mod politiet.

Over 11.000 mennesker er strandet ved grænseovergangen Idomeni mellem Makedonien og Grækenland.

Også tidligere har der været voldelige episoder ved Idomeni. Et stort antal flygtninge og migranter har slået lejr her siden midten af februar, hvor Balkan-landene lukkede deres grænser, og dermed afskar de mange migranter og flygtninge vejen videre mod det centrale og nordlige Europa.

Over en million mennesker på flugt er strømmet igennem Grækenland i løbet af det seneste år.

/ritzau/AFP

Opdateret 10. april 2016 kl. 20:46

Mon ikke den store del af flygtningene efterhånden er så traumatiserede og i den grad uden "overskud" , at de ikke evner at protestere mod noget som helst ???

Og så er der vel en mindre del, som måske er stukket af fra den syriske regeringshær,fra den syriske regerings politikorps, fra diverse militsgrupper og oprørsgrupper o s v, og som i kraft af deres krigsoplevelser er blevet ekstremt "volds-parate" - mon ikke det er den gruppe, der har været i første række i bataljen ved grænsen ??