Militært pres kan øge Islamisk Stats terror i Europa

Tirsdag stemmer flertal for kampfly mod IS. Militært pres kan føre til terror i EU, erkender udenrigsminister
19. april 2016 kl. 04:38Opdateret 19. april 2016 kl. 08:20

Islamisk Stat (IS) er trængt militært, og flere vestlige lande, herunder Danmark, gør klar til at øge det militære pres på organisationen, der har mistet store dele af sit territorium i Irak og Syrien.

Men IS vil næppe blot vil læne sig tilbage og se til, mens de områder, den har under kontrol, bliver bombet.

Tværtimod må man forvente, at IS vil forsøge at reagere, når organisationen bliver presset, vurderer den danske udenrigsminister Kristian Jensen (V).

- Hvis du kigger bredt ud over Europa, så tror jeg, der vil være en risiko for, at der bliver gennemført flere terrorangreb mod de europæiske byer i de kommende måneder.

- Det er klart, at når vi presser dem militært, så forsøger de at reagere. Derfor er der i periode en forhøjet trussel mod Europa, siger Kristian Jensen.

Han understreger, at analysen af, at truslen er forhøjet, ikke specifikt gælder Danmark. Danmark har i flere år levet med en forhøjet terrortrussel, påpeger udenrigsministeren.

Tirsdag bliver Danmark dog et af de lande i koalitionen, som i forhold til indbyggertallet bidrager allermest til den militære indsats mod Islamisk Stat.

Det sker, når et bredt flertal i Folketinget vil stemme for et beslutningsforslag, som markant skærper det danske militære bidrag. Danmark vil både udsende kampfly og specialstyrker, som skal operere i Irak og Syrien.

Ifølge Kristian Jensen er der ikke noget alternativ til at kæmpe. Det er naivt at tro, at vi vil være i fred for terror, hvis vi lader Islamisk Stat være i fred, mener han:

- De bryder sig ikke om den måde, vi lever på. Den måde, vi går klædt på, vores tolerance, vores ytringsfrihed, vores religionsfrihed. De bryder sig simpelthen ikke om vores samfund.

- Den kamp har de hele tiden forsøgt at kæmpe, ligeså lang tid, de har været der, siger Kristian Jensen.

Mens Dansk Folkeparti i lyset af flygtningestrømmen og risikoen for terror presser på for total kontrol ved de danske grænser, mener Kristian Jensen, at V-regeringen gør, hvad man kan, for at beskytte danskerne mod eksempelvis hjemvendte Syrien-krigere.

I Danmark er det allerede muligt at straffe folk, der rejser til Syrien for at kæmpe, og de regler vil efter alt at dømme snart blive skærpet, så det bliver helt forbudt at rejse til Syrien, med mindre man har en god forklaring, påpeger Kristian Jensen.

På europæisk plan er myndighederne i færd med at styrke kontrollen med, hvem der kommer ind i Europa, og Europol har ifølge Kristian Jensen forøget opmærksomhed på terrortruslen.

- Men jeg vil også gerne advare mod den forestilling om, at hvis bare vi lukkede grænsen, så var der ikke nogen terrortrussel mod os, siger han.

- Vi har selv set det i Danmark, hvordan folk, der er vokset op i Danmark, er blevet radikaliseret. Vi har set det ved Krudttønden. Vi har set det med pigen fra Kundby. Så risikoen er hos os selv.

- Vi kan ikke bare sætte et navn, en hårfarve eller en religion på truslen. Vi er nødt til at se på, hvordan vi giver politiet og de sociale myndigheder de bedste værktøjer, lyder det.

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

flere bomber er lig med flere flygtninge, flere terrorister og flere døde børn, fat det dog. Selv UM er begyndt at indse den sammenhæng.

Risikoen for at blive ramt af terror i Danmark er nærmest ikke-eksisterende. Der er tale om en kynisk udnyttelse af en irrationel frygt.

Den irrationelle frygt betyder pres på politikerne for at beskytte os. Politikernes svar er at understøtte frygten - og i nogen tilfælde ligefrem at tilslutte sig den - fordi de derigennem kan få fred til at begå de mest horrible overgreb på deres eget lands befolkning.

PS:

'I Danmark er det allerede muligt at straffe folk, der rejser til Syrien for at kæmpe, og de regler vil efter alt at dømme snart blive skærpet, så det bliver helt forbudt at rejse til Syrien, med mindre man har en god forklaring, påpeger Kristian Jensen.'

Så militæret kan forvente en straf når/hvis de vender hjem. ' med mindre man har en god forklaring' Æøøhh???

Børge Rahbech Jensen

Desværre giver artiklen næsten lige så god mening, hvis Islamisk Stat erstattes med Dansk Folkeparti.

To forhold ignoreres:
1. De voldsomme angreb i Bruxelles i marts blev udført, fordi belgisk politi anholdte nogle ledende medlemmer af en terrorcelle.
2. Den sammenhæng, bl.a. Søren Bro beskrev, blev efter sigende introduceret af Islamisk Stat, uden europæisk politi har fundet entydige beviser på den. Jeg synes, det er skræmmende, at meget af de danske debatter mest bærer præg af Islamisk Stats argumentation og grundholdninger.

Fra lande i Mellemøsten og Nordafrika konstateres modsat, at muslimer fortrinsvis radikaliseres i Europa, hvorefter de kommer til fx. Syrien og Irak. I Danmark havde Omar El-Hussein aldrig været i Syrien, før han udførte sine angreb. Eneste sammenhæng mellem terrorister og flygtninge, der er ført bevis for, var, at paskontrol og anden identitetskontrol ved EUs grænser var mangelfuld i en periode, hvor grænserne blev oversvømmet af flygtninge. Alligevel kunne falske pas følges rundt i Europa, fordi de blev registreret ved de ydre grænser eller andre steder.

"Vi er nødt til at se på, hvordan vi giver politiet og de sociale myndigheder de bedste værktøjer,"

Det skaber bare hele tiden voldsom modstand ikke mindst fra danske medier og universiteter samtidig med, jøder og islamkritikere ønsker et mere stationært politi og har udpeget en bestemt befolkningsgruppe som truslen.

Børge Rahbech Jensen

Kurt Nielsen:

"Risikoen for at blive ramt af terror i Danmark er nærmest ikke-eksisterende. Der er tale om en kynisk udnyttelse af en irrationel frygt."

Enig.
Næste spørgsmål er, hvad frygten udnyttes til. En væsentlig effekt er, at store politistyrker ikke alene er fjernet fra politikredse i provinsen, men er blevet eksponeret på en måde, hvor deres nye placering er velkendt og dermed nemt kan omgås. I Sønderjylland er baglandspatruljer flyttet helt frem til grænsen og udstyret med selvlysende veste, og betjente fra andre politikredse bruges til bevogtningsopgaver, hvor de ikke kan lave andet end vente på noget, som formentlig aldrig sker. Fx. kan de politibetjente, der står med maskinpistoler foran en synagoge i København, ikke gribe ind mod kriminalitet i nabolaget og da slet ikke i de kredse, mange af dem er lånt fra. Der er langt fra København el. Padborg til fx. værtshusslagsmål i Skagen el. Herning.

Hvis den tankegang accepteres, er det også lidt tankevækkende, at begrebet "hellig krig" også blev brugt under 1. verdenskrig af europæiske lande til motivering af muslimske befolkninger til kamp. Mere præcist brugte Tyskland begrebet Jihad til mobilisering af muslimer mod Storbritannien.
Kilder: Bl.a. https://erickoch.ca/2011/02/10/germany’s-secret-weapon-in-world-war-one-a-global-jihad/ og http://www.telegraph.co.uk/culture/museums/11022199/Germanys-Grand-WW1-J....

Børge Rahbech Jensen

Ja. Og fraværet af politi gør det jo så også betydeligt nemmere at planlægge og gennemføre terror i DK, hvilket giver politikerne yderligere 'krudt i bøssen'.

Ivan Breinholt Leth

"De bryder sig ikke om den måde, vi lever på. Den måde, vi går klædt på, vores tolerance, vores ytringsfrihed, vores religionsfrihed. De bryder sig simpelthen ikke om vores samfund." Nå, er George Bush kommet på besøg i Danmark?

Niels Duus Nielsen, Holger Madsen og Keld Albrektsen anbefalede denne kommentar
Niels Duus Nielsen

Udenrigsministeren: "De bryder sig ikke om den måde, vi lever på. Den måde, vi går klædt på, vores tolerance, vores ytringsfrihed, vores religionsfrihed. De bryder sig simpelthen ikke om vores samfund."

Hvor ved Kristian Jensen det fra? Har han talt med alle mennesker i Mellemøsten, siden han kan komme med så kategorisk en udtalelse? Udtalelsen er så generaliserende og stupid, at den umuligt kan være afstemt med Venstres pressetjeneste. Eller er det netop det, den er?

Og selv hvis han havde ret, kan jeg ikke se, hvorfor "de" skulle udføre terrorangreb i Europa. Den gang vi passede os selv, passede de også sig selv; det er først efter, at vi er begyndt at blande os i deres interne forhold, at de er begyndt at blande sig i vores.

Ikke alene er der en statistisk korrelation, sammenhængen bakkes oven i købet op af en kausal forklaring: Når vi fører krig mod dem, vil de føre krig mod os, og da de ikke råder over det sofistikerede militære udstyr, vi bringer i anvendelse mod dem, anvender de i stedet lavteknologiske selvmordsbomber mod os. Nød lærer som bekendt nøgen kvinde at spinde.

I gamle dage hed det guerillakrig, i vore dage hedder det asymmetrisk krig, politikerne kalder det terrorisme, almindelige mennesker kalder det vanvid.

Vold avler vold.

Kurt Nielsen, Torben Jørgensen, Søren Bro og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Børge Rahbech Jensen

Kurt Nielsen:

"Ja. Og fraværet af politi gør det jo så også betydeligt nemmere at planlægge og gennemføre terror i DK, hvilket giver politikerne yderligere 'krudt i bøssen'."

Hidtil har det vist sig unødvendigt at gennemføre terror i Danmark. Senest reagerede dansk politi tilsyneladende på terrorangreb i Bruxelles, som om de forventede, angrebene i Bruxelles blev fulgt op i København el. Århus. Det er uklart, om dansk politi havde indikationer på en mulig forbindelse. En anden mulighed er, at det er ligegyldigt for det danske trusselsbillede, hvor terrorangrebene udføres, så længe angrebene er nærværende i danske medier.

Den valgte prioritering passer faktisk bedre til planlægning i Danmark og udførelse i andre europæiske lande el. konsulentbistand til terrorbevægelser i Mellemøsten. Det er jo uddannede efterforskere, der bruges til bevogtning, og der er endda lagt op til uddannelse af flere politibetjente, som ikke uddannes til efterforskning.

Andre, der har fordel af den valgte prioritering, er indbrudstyve og hælere samt narkohandlere i provinsen. Politikredse i provinsen har hidtil haft ressourcer til at rykke ud til indbrud. Det kunne nogle af de ressourcer, der nu udlånes til København, Sønderjylland og Falster til afløsning for betjente, der skal på afspadsering. Endelig har Dansk Folkeparti været optaget af, at politiets fartkontroller skulle afmærkes, så bilister med "tung fod" blev advaret i tide. Holdningen synes at være, at politiets arbejde kan begrænses ved udpegning af kriminelle alene på baggrund af udseende. Nå ja, det må også være en fordel for menneskesmuglere at politiet ved grænsen kan ses på lang afstand eller til dels i køreplaner for tog, mens små grænseovergange er mere sikre.

Noget andet er, at jeg har forstået, at det er politiet, der opsøger terrorister i Belgien, mens soldaterne i Bruxelles er meget stationære og måske har parkeret flere lastbiler, end der er soldater til. Det er lidt påfaldende, at alene forslag om noget lignende i Danmark eller nyheder om anholdelser i Frankrig og Belgien skaber panik i danske debatter.

Henrik Plaschke

Flere har allerede kommenteret på udenrigsministerens påstand:

"De bryder sig ikke om den måde, vi lever på. Den måde, vi går klædt på, vores tolerance, vores ytringsfrihed, vores religionsfrihed. De bryder sig simpelthen ikke om vores samfund."

Ja måske? Men som David Shariatmadaris påpeger det: ”ISIS hates Middle Eastern civilisation too”. Denne artikel kan findes i The Guardian den 16. november 2015:

http://www.theguardian.com/commentisfree/2015/nov/16/isis-hates-civilisa...