Telegram

Netanyahu: Golan tilhører Israel for altid

Israel vil modsætte sig internationalt pres for at tilbagelevere Golan til Syrien ved en fredsaftale
Telegram
17. april 2016 kl. 14:43

Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, siger, at "Golanhøjderne for evigt vil forblive på israelske hænder."

Golanhøjderne er et bjergområde i det sydvestlige Syrien, der ligger på grænsen til Israel, Libanon og Jordan. Siden Seksdageskrigen i 1967, hvor størstedelen af den arabiske befolkning flygtede, har Israel haft kontrol over området.

- Golanhøjderne vil forblive på Israels hænder for evigt, siger Netanyahu til israelsk radio.

Udtalelsen fra den israelske premierminister blev fremsat i forbindelse med et regeringsmøde.

Ifølge israelske medier var regeringsmødet planlagt som en symbolsk erklæring, om at Israel vil modsætte sig pres for at tilbagelevere Golan ved en fredsaftale med nabolandet.

Netanyahu siger, at det er tvivlsomt, om Syrien atter kan blive, hvad det var, og han opfordrer det internationale samfund til at støtte israelernes krav på Golan.

Udtalelserne fra den israelske leder er ikke mindst henvendt til USA og Rusland, som ifølge Jerusalem bør holde Golanhøjderne ude af fredsforhandlingerne mellem de krigende parter i Syrien.

I 1973 forsøgte Syrien forgæves at erobre højderne tilbage, og i 1981 besluttede israelerne ensidigt at annektere området.

Der bor mange israelske bosættere i Golan, og området anvendes blandt andet til intensiv kvægbrug og let industri.

Den israelske leder siger, at han i samtaler med den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, lørdag understregede, at Israels sikkerhed ikke må bringes i fare i forbindelse med en fredsaftale i Syrien.

- Det betyder blandt andet, siger Netanyahu, at iranske styrker samt Hizbollah og IS skal væk fra syrisk territorium.

Iran, som er en af Israels ærkefjender, støtter i Libanon Hizbollah, som bekæmper Israel. Hizbollah støtter også den syriske præsident, Bashar al-Assad.

/ritzau/AFP

Opdateret 18. april 2016 kl. 08:13

Der går nok et par generationer, før folk i regionen er modne til en permanent fredsaftale.

I Europa fortog hadet og hævntørsten sig relativt "hurtigt" både efter 1, og 2. verdenskrig (samt tidligere krige) - så lad tiden "fortynde" de stærke følelser og med lidt fred og fremgang i levestandard i landene i området, så vil de endnu ufødte generationer nok finde ud af det.

Succes-kriteriet i regionen er p t at forhindre, at yderligere en masse mennesker ( ud over "kalamiteterne" i Syrien og Irak og "Kurdistan" m v ) begynder at slagte hinanden - den europæiske erfaring e r, at bare tiden går, så løser en masse problemer sig selv ( - f eks har Danmark og Sverige det super fint med hinanden i dag , selv om svenskerne huggede Skåne Halland og Blekinge.)

Ellers kan Israel bare kigge mod Rusland, hvordan man får nyt land. Det er jo bare at foretage en "folkeafstemning".

Robert Kroll, Danmark måtte afstå Skåne, Halland og Blekinge til Sverige, men til forskel fra Israel fordrev Sverige ikke de oprindelige beboere.

Mig bekendt er Golanhøjderne fortrinsvis beboet af druzere, hvoraf mange er kristne.

Touhami Bennour

Hverken I de Europeiske krige-1870-1914-1939 eller de danske svenske krige var en international institution som FN. I dag siger FN og FN´s sikkkerhedsråd at de besatte område og besættelsen er ulovlig, og kræver rømning til 1967 grænser. hvilket må sker og Israel kan ikke siger nej I al evighed.

Kurt Nielsen, Niels Duus Nielsen og Carsten Mortensen anbefalede denne kommentar
Søren Wegner

'Glemte' Ritzau ikke at fortælle hvorfor Israel er så forhippede på at beholde Golan? Olie!

7/11-15: http://www.economist.com/news/middle-east-and-africa/21677597-geologists...

8/3-16: https://electronicintifada.net/blogs/charlotte-silver/israel-steps-oil-d...

At Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, fortsat er ved magten i det "demokratiske" Israel, viser jo blot, at Israelerne på ingen måde er modne til at indgå i et rigtigt internationalt demokrati på lige vilkår for alle.

Jeg syntes faktisk, det er ualmindelig beskæmmende, at der ikke i verdenssamfundet kan findes en vilje og flertal til at gennemtvinge, at Israel leverer alt tilbage med renters rente, som de reelt har stjålet fra andre lande og andre landes borgere.

Desuden syntes jeg, at sagerne bør tages op i internationale domstole, således at alle skader, alle tab og alle parters ansvar kan blive gjort op på begge (alle) sider, og at der både tilkendes erstatninger og bliver foretaget strafhandlinger mod de ansvarlige.

Og jeg ved ikke, om nogen fortsat husker det, men diverse militante bevægelser, bl.a. Daish, har faktisk deres rod i utilfredsheden over, at verdenssamfundet blot lader Israel gøre, det de gør, overfor den palæstinensiske befolkning.

Henrik Petersen

Måske vi i Danmark skulle have et mere realistisk billede af vores evne til at løse problemer i Mellemøsten. Vi har ikke hjulpet noget eller nogen med vores indsats i Irak. Jeg skulle blive meget overrasket, hvis vi kommer til at hjælpe nogen med vores indsats i Syrien.

Det ville være direkte chokerende, hvis danske "klogskaller" skulle kunne løse alle problemers moder i Mellemøsten.

Så er der kun at gentage - hvad er "et rigtigt internationalt demokrati", Gert Romme? ...