OVERBLIK: Opec og olieprisen

13 lande med omkring 80 procent af verdens oliereserver mødes jævnligt for at sikre prisen på olie.
17. april 2016 kl. 07:16

Søndag mødes en række af verdens største producenter af olie for at forsøge at nå til enighed om en aftale, der kan presse prise på olie op.

Størstedelen af de formentlig 15 deltagere er medlemmer af Organisationen af Olieeksporterende Lande (Opec).

Læs mere om Opec her:

* Der er 13 medlemmer: Algeriet, Angola, Ecuador, Iran, Irak, Kuwait, Libyen, Nigeria, Qatar, Saudi-Arabien, De Forenede Arabiske Emirater, Venezuela og Indonesien.

* Har sit hovedkvarter i Wien og blev dannet i 1960.

* Forsøger at styre olieprisen ved at aftale kvoter. Altså en fælles aftale om, hvor mange tønder olie det enkelte land må producere og sælge. Prisdannelsen sker efter udbud og efterspørgsel.

* Opec-landene sidder på omkring 80 procent af verdens kendte oliereserver. Den olie, de 13 lande sender på markedet, repræsenterer omkring 40 procent af udbuddet.

* En tønde olie er 159 liter.

* Der er mange forskellige interesser, som skal passe sammen. Et rigt land som Saudi-Arabien er verdens største olieeksportør og kan lettere tage prisudsving end nogle af de mere pressede lande som Venezuela og Iran.

* Ofte har der været meldinger om, at landene bryder deres kvoter.

* Det er langt fra alle olielande, som er med i Opec. Store olielande som USA, Rusland og Norge står udenfor, og det samme gør Danmark.

Kilder: Opec.org, Reuters, statista.com

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu