Telegram

Palmyras 2000 år gamle tempel står til at redde

Bel-templet i den syriske oldtidsby er ikke så medtaget, at det ikke kan reddes, vurderer ekspert.
Telegram
1. april 2016 kl. 09:16

Palmyras 2000 år gamle Bel-tempel, som blev sprængt delvist i luften af Islamisk Stat (IS) sidste år, er ikke fuldstændig pulveriseret. Dermed er der håb for, at det kan genopbygges.

Det vurderer chefen for Syriens antikke og arkæologiske værdier, Maamoun Abdelkarim, ifølge nyhedsbureauet Reuters.

For knap en uge siden lykkedes det den syriske hær at generobre den syriske oldtidsby fra Islamisk Stat, som tog kontrol over byen i maj sidste år.

Jihadisterne har ødelagt mange uerstattelige kulturværdier i byen, hvis romerske ruiner står på Unescos verdensarvsliste.

Samtidig har de brugt Palmyras romerske teater til offentlige henrettelser. Blandt andre dræbte de byens tidligere chef for antikke og arkæologiske værdier.

På trods af de omfattende skader i byen lægger Maamoun Abdelkarim vægt på, at det gamle tempels fundament stort set er intakt.

- Det hele er ikke kun støv. Der er stadig en masse af strukturen, som kan genbruges og renoveres, siger han.

Maamoun Abdelkarim har tidligere udtalt til nyhedsbureauet AFP, at hans afdeling skal bruge fem år på at genopbygge ruinerne i Palmyra.

- Vi har teknologi, viden og ansatte, som er kvalificeret til opgaven. Med Unescos tilladelse, så kan vi allerede begynde arbejdet inden for et års tid. 80 procent af ruinerne er i fin stand, har han tidligere fortalt.

Torsdag ankom det første hold af russiske eksperter i minerydning til Palmyra. Med deres avancerede radarudstyr og bombehunde skal de overtage oprydningsarbejdet fra syriske mineryddere.

Da de militante krigere blev jaget ud af byen, plantede de vejsidebomber nær nogle af de mest skattede ruiner i den historiske by.

Det ventes at tage flere måneder at få alle minerne væk.

/ritzau/