Telegram

Professor: Vikingefund kan åbne nyt forskningskapitel

En amerikansk arkæolog kan have gjort et sensationelt fund af en vikingeboplads på Newfoundland i Canada.
Telegram
3. april 2016 kl. 15:08

En amerikansk arkæolog mener at have fundet endnu en vikingeboplads på den sydvestlige del af Newfoundland i Canada.

Hvis det viser sig at være en rigtig vikingeboplads, har det stor betydning for arkæologien, fortæller professor i arkæologi ved Aarhus Universitet Søren Sindbæk.

- Det vil være en kæmpe mulighed for at lave noget ny arkæologisk udforskning og få mere at vide om den historie, som er den allermest spændende i hele historien om vikingerne.

- Det er en kæmpe chance for at åbne et nyt forskningskapitel, siger han.

Det er mere end 55 år siden, der sidst er fundet en vikingebosættelse i Nordamerika. Den ligger i den allernordligste del af Newfoundland, hvilket er cirka 500 kilometer fra den nyfundne.

Siden den første plads blev fundet, er der kommet nye undersøgelsesmetoder til, som giver muligheder for nye gennembrud. Det nyfundne bosted blev fundet med hjælp fra satellitbilleder.

- Satellitbilleder kan finkæmme et stort område, hvor det er svært at komme rundt. Og fordi man har fået de nye muligheder, hvor man blandt andet kan tage infrarøde billeder ovenfra, så har forskere kunnet gennemgå landskabet, siger han.

Der er endnu ikke fundet mange ting på den nye plads - en sten, der er sprængt på et ildsted og nogle stumper af jern. Søren Sindbæk håber på, at man på pladsen vil bruge metaldetektorer, så der kan blive fundet flere ting på stedet.

Der er muligvis fundet en række bygninger på bostedet, hvilket er noget af det mest interessante ved fundet, fortæller Søren Sindbæk.

- Vi ved ikke så meget om bebyggelsen endnu, og det vil være utrolig spændende at se, om det er en mere permanent bebyggelse, eller om det er en lejr fra nogle, som er rejst hjem igen.

- Hvis der har været mulighed for længerevarende kontakt med befolkningen i Nordamerika, så kan man også undersøge, hvilken kulturpåvirkning, der kan være sket, siger han.

/ritzau/