Truede frøer og vadefugle venter på landmændene

Sjældne fugle og planter skal sikres bedre levevilkår. Ornitologer forudser, at landmænd vil stritte imod.
20. april 2016 kl. 10:31

Kun hvis det lykkes kommunerne at overbevise landmænd og skovejere om, at de skal afgive jord til naturen, er der håb for truede fugle og planter.

Dansk Ornitologisk Forening (DOF) er betænkelig ved de naturplaner, som miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) præsenterer onsdag.

- Der er ingen tvivl om, at planerne er et fremskridt for naturen. Men det afgørende er, om kommunerne kan realisere dem, siger biolog i DOF Knud Flensted.

Danmark er det land i EU, der har den mindste andel af sit landareal udlagt til naturbeskyttelse. Det skal den nye plan forsøge at rette op på ved at udlægge yderligere 30.000 hektar som sårbare naturområder.

De skal holdes våde, afgræsses og ryddes for krat, så truede arter som frøer og sjældne engfugle får bedre levevilkår.

Men det afgørende er, om kommunerne har penge nok til at realisere planerne, som skal hjælpe Danmark med at leve op til kravene i EU's Natura 2000-lovgivning, understreger DOF-biologen:

- Nu skal kommunerne i gang med at lave handleplaner, og derefter skal de sørge for, at naturplanen bliver udført på de private arealer.

- Da det er frivilligt for landmænd og skovejere, om de vil gå med, skal de ordninger, kommunerne tilbyder, være attraktive. Der skal være en gulerod. Spørgsmålet er, om kommunerne har penge til at gøre ordningerne tilstrækkeligt attraktive, siger Knud Flensted.

Også præsidenten i Danmarks Naturfredningsforening, Ella Maria Bisschop-Larsen, har sine betænkeligheder:

- Der er ingen tidsfrister, og der står meget lidt i planerne om konkrete tiltag, der skal gennemføres. Det er alt samme noget med, at man kan og bør. Det betyder, at det er op til dem, der skal tage over - altså kommunerne, siger hun.

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Herman Hansen

...Så er den gal igen med moralen og anstændigheden - Som så ofte den seneste tid.

Alt i mens Danmark og andre rige land råber og skriger i hovedet på hinanden, at f.eks. regnskovene og udryddelses truede dyrarter, samt andre levende væsener i de fattige lande på kloden skal redes, koste hvad det vil (for lokal befolkningen, naturligvis) forgifter og nedpløjer vi selv alt, hvad der kan flyve og gå.

Niels Duus Nielsen

Jeg troede lige, at frøerne og vadefuglene havde organiseret sig og slebet høtyvene og skærpet leerne til det kommende opgør. Men som altid er det os mennesker, der må redde os selv fra os selv, i dette tilfælde ved først at redde frøerne.

Verden risikerer at blive et meget fattigt sted, hvis alt skal gøres op i penge. En frø er ikke mange kroner værd, men den har en værdi i sig selv. Myten om kong Midas er en advarsel om, hvad der sker, hvis vi glemmer, at penge ikke kan spises.

Dorte Sørensen

PS: Hørte lige i P1-radioavis, at regeringen vil give 1,8 mia. kr. til naturen gennem deres Naturplan. Det lyder vældig flot og godt- sagen er bare, at pengene kommer fra EU og de sidste fra kommunerne.
Men æren tager Landbrugsminister Lunde Larsen og resten af regeringen.