Telegram

WWF: Halvdelen af verdens uvurderlige naturarv er i fare

Der gøres ikke nok for at beskytte steder som Grand Canyon og Galapagosøerne, mener Verdensnaturfonden.
Telegram
6. april 2016 kl. 07:41

Koralrevet Great Barrier Reef ved Australien, indianerruinerne Machu Picchu i Peru og Galapagosøerne med det unikke dyreliv i Stillehavet.

Det er tre eksempler på uvurderlig verdensarv, hvis eksistens er truet af industrielle aktiviteter som eksempelvis minedrift, olieudvinding og illegal skovhugst.

Sådan lyder det fra WWF Verdensnaturfonden, der onsdag i en ny rapport advarer om, at op mod halvdelen af de naturlige vidundere på Unescos verdensarvsliste er i fare for at blive helt eller delvist ødelagt.

- På trods af de åbenlyse fordele ved disse naturområder har vi stadig ikke formået at afkoble økonomisk udvikling fra miljømæssig belastning, siger WWF generaldirektør Marco Lambertini i et forord til rapporten.

- I stedet giver vi alt for ofte tilladelse til at udvinde olie, gas eller mineraler, og der planlægges storstilede industriprojekter uden at tage sociale eller miljømæssige hensyn, fortsætter han.

Unesco er FN's organisation for blandt andet kultur- og naturarv. Den har udpeget 197 steder som naturmæssig verdensarv og 32 steder, der er en blanding af kulturel- og naturmæssig verdensarv.

Grand Canyon Natural Park i USA er ifølge WWF truet af ukontrolleret vandforbrug, og ulovlig skovvækst er en trussel mod den indianerbyen Machu Picchu på toppen af et bjerg i Peru.

Ifølge FN's konvention om verdensarv er det de enkelte lande, der har pligt til at beskytte de enkelte verdensarvssteder.

/ritzau/AFP

Lise Lotte Rahbek

Pligt - ja.
Men bevaringen er vel også i global interesse?

Eller har 'eliten' så travlt med at gemme skattepligtig indkomst ind under de belejligede skuffemadrasser at de vil skide kulturen et stykke?
Mmmm - Betragt dét som et retorisk spørgsmål