Telegram

DF: Menneskeretsdomstol griber ind i dansk suverænitet

Reglerne for familiesammenføring bør ikke lempes trods afgørelse fra europæisk menneskeretsdomstol, mener DF.
Telegram
24. maj 2016 kl. 13:26

Dansk Folkeparti kalder det "dybt problematisk", at Den Europæiske Menneskeretsdomstol har afgjort, at danske regler om familiesammenføring forskelsbehandler danske statsborgere født i udlandet.

- Det er et indgreb i dansk suverænitet. Det er helt uhørt, at Den Europæiske Menneskeretsdomstol går så langt i forhold til nationalstaternes ret til at definere deres egen udlændingepolitik, siger udlændingeordfører Martin Henriksen.

DF mener ikke, at Danmark bør rette ind. Reglerne for familiesammenføring bør snarere strammes end lempes, lyder det.

Sagen, som domstolen har afgjort, handler om en mand fra Togo, der havde opnået dansk statsborgerskab og søgte om at få sin kone til Danmark.

Domstolen har slået fast, at de danske regler diskriminerer, fordi personer, der har været statsborgere i mere end 28 år kan slippe for at leve op til det tilknytningskrav, der stilles til andre ansøgere. Reglen er siden blevet ændret til 26 år.

Tilknytningskravet handler om, at et ægtepar skal kunne vise, at de ikke har større samlet tilknytning til et andet land end Danmark.

- Selvfølgelig er der tale om forskelsbehandling, men det må vi da selv om, siger Martin Henriksen.

- Vi sidder nogle politikere Folketinget, valgt af det danske folk. Der har vi da lov til at lave forskelsbehandling.

Martin Henriksen opfordrer regeringen til at indkalde til politiske forhandlinger med det formål at sætte et "værn" op om de danske regler for familiesammenføring.

Han mener også at den danske regering, som overtager formandskabet i Europarådet i 2017, bør kræve en revision af den europæiske menneskerettighedskonvention.

Det skal efter DF's mening have til formål at tilbageføre kompetencer til nationalstaten.

- Så man kan imødegå de domme, der med jævne mellemrum kommer fra den europæiske menneskeretsdomstol, forklarer Martin Henriksen.

/ritzau/

Opdateret 24. maj 2016 kl. 14:36

Randi Christiansen

Så der er altså to former for statsborgerskab? Det er bestemt tvivlsomt, at de nationale grænser fjernes og erstattes af overnationale unionsregler, men lige netop indførelse af differentieret statsborgerskab, skulle man måske lige overveje en ekstra gang eller flere - fx hos etisk råd?

Spørgsmålet er egentlig, om Martin Henriksen (DF) er underbegavet, eller om han er direkte dum.

Både han og Søren Espersen vifter med dansk suverænitet i tide og utide. Er der virkelig ingen i dette parti, der er i stand til at få disse "begavelser" til at forstå, at man ikke både kan underskrive internationale traktater, hvor man binder sig til at opretholde disse traktaters regelværk, og så bagefter påstå, at dansk suverænitet er krænket.

Hvis Martin Henriksen og Søren Espersen overhovedet er i stand til at stave til traktat, bør de måske starte med at stave sig igennem Romtraktaten, som med en enkelt underskrift dækker en række andre traktater.

Dette her er jo ligesom at købe maden på klods hos købmanden. Og når så maden er spist, finder man ud af, at man egentlig slet ikke vil betale for den. Grunden kan være helt ligegyldig.

Peter Jespersen, Tue Romanow og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar