Telegram

Diplomat: Tip fra CIA førte til Mandelas anholdelse

En formodning om Nelson Mandelas relationer til kommunister fik angiveligt apartheidmodstanderen anholdt.
Telegram
16. maj 2016 kl. 03:16

Da Nelson Mandela i 1962 blev anholdt og siden sad fængslet i 27 år, var det angiveligt et tip fra den amerikanske efterretningstjeneste CIA, der fik sagen til at rulle.

Det skriver avisen Sunday Times, der baserer oplysningen på et interview med den tidligere CIA-agent og diplomat Donald Rickard.

Interviewet med Donald Rickard er foretaget af den britiske filminstruktør John Irvin, der har lavet filmen "Mandela's Gun" om sydafrikanerens korte karriere som væbnet oprører.

Ifølge Rickard selv var han direkte involveret i Nelson Mandelas anholdelse, der blev begrundet med, at amerikanerne mente, at han var "fuldstændig under Sovjetunionens kontrol".

- Han kunne have opildnet til en krig i Sydafrika, og så ville USA modstræbende være nødt til at involvere sig, og tingene kunne være gået ad helvede til, siger Rickard i interviewet ifølge Sunday Times.

- Vi balancerede på kanten, og det skulle stoppes, hvilket betød, at Mandela skulle stoppes. Og jeg satte så en stopper for det, siger han videre.

Rickard døde tidligere på året, og han havde ifølge BBC aldrig et officielt bånd til CIA, men arbejdede som diplomat i Sydafrika, før han gik på pension i slutningen af 1970'erne. Blandt andet var han vicekonsul i byen Durban, hvor Mandela blev anholdt.

Nelson Mandela var leder af ANC (African National Congress) og kæmpede mod det racistiske apartheidstyre i Sydafrika. Omstændighederne omkring hans anholdelse har i årevis medført spekulationer.

Nelson Mandela var forklædt som chauffør, da hans bil blev stoppet af politiet i Durban.

- Jeg fandt ud af, at han var på vej, og hvordan han var på vej. Det var der, jeg blev involveret, og Mandela blev fanget, siger Rickard til filminstruktør Irvin.

Udmeldingen fra Donald Rickard bliver at Zizi Kodwa, national talsmand for ANC, kaldt "en alvorlig anklage".

- Afsløringen bekræfter, hvad vi altid har vidst. At de arbejder imod os - også i dag. Det er ikke en konspiration, siger Kodwa ifølge BBC.

Efter 27 år i fængsel blev Nelson Mandela løsladt i 1990. Siden blev han Sydafrikas første sorte præsident. Han døde 95 år gammel i 2013.

Filmen "Mandela's Gun" bliver vist ved dette års festival i Cannes.

/ritzau/

Bill Atkins

- Afsløringen bekræfter, hvad vi altid har vidst. At de arbejder imod os - også i dag.

CIA er og bliver kapitalens og fascismens slibrige lejesvende... ikke for kloge, men altid nidkære og geschæftige.