Telegram

EL kræver samråd: Hedegaard-sag er en kæmpe skandale

Tyrkiet skal straffes, hvis nye oplysninger i sag om Lars Hedegaards formodede attentatmand er korrekte.
Telegram
29. maj 2016 kl. 03:26

Ifølge anonyme kilder er den sigtede mand i sagen om attentatet mod Lars Hedegaard i 2013 med 99,9 procents sikkerhed blevet udleveret til den militante gruppe Islamisk Stat (IS) af Tyrkiet.

Det skriver Jyllands-Posten søndag. Yderligere fortæller de anonyme kilder, der angiveligt er tæt på regeringen og tæt på efterforskningen, at den sigtede, BH, var tæt på flere personer, som senere er blevet knyttet til IS.

Det får nu Enhedslisten til at kalde justitsminister Søren Pind (V) og udenrigsminister Kristian Jensen (V) i samråd om sagen, oplyser udenrigsordfører Nikolaj Villumsen (EL).

- Det her er en kæmpestor skandale. Det er meget alvorligt, hvis den tyrkiske regering har samarbejdet med terroristerne fra Islamisk Stat og udleveret den formodede attentatmand, siger Nikolaj Villumsen til Ritzau.

- Jeg vil i samrådet vide, om det er korrekt. Derudover vil jeg vide, hvad det skal have af konsekvenser for det danske samarbejde med Tyrkiets regering. Helt konkret vil jeg opfordre til, at de ansvarlige for det her samarbejde stilles for en domstol, siger han.

BH blev i 2014 anholdt i Tyrkiet. De danske myndigheder begærede ham derefter udleveret til Danmark, men det blev BH aldrig. I stedet lod de tyrkiske myndigheder ham gå. Omstændighederne omkring frigivelsen står fortsat ikke klart.

Ifølge de anonyme kilder, som Jyllands-Posten har talt med, vurderer de danske myndigheder dog i dag med "99,9 procents sikkerhed", at BH var del af en udveksling med Islamisk Stat.

Samme kilder anslår, at BH nu befinder sig i den syriske by Raqqa, hvor Islamisk Stat har sit hovedsæde.

- Sagen er dybt problematisk, fordi det grundlæggende sætter spørgsmålstegn ved, om Tyrkiet er en allieret i kampen mod Islamisk Stat, eller om den tyrkiske regering samarbejder med terrorister, som vil Danmark det ondt, siger Nikolaj Villumsen.

- Samtidig er det bekymrende, hvis den her mand sidder centralt hos IS og er med til at planlægge angreb i udlandet - mod Europa og Danmark. Denne sag er meget alvorlig og kan få internationale konsekvenser, siger Villumsen.

/ritzau/

Opdateret 29. maj 2016 kl. 11:36

Jørgen M. Mollerup

Er det nyt for EL at Tyrkiet samarbejder med IS? Lever EL med bind for øjnene?

erik mørk thomsen, Gert Romme, Hans Aagaard, Torben Skov og Bill Atkins anbefalede denne kommentar
Hans-Micael Søndergaard

Tyrkiet går konsekvent efter de eneste styrker, der kan bekrige IS på landjorden - nemlig de kurdiske enheder! Det der så er temmeligt besynderlig,t er at der er amerikanske styrker tilknyttet disse enheder!

erik mørk thomsen, Hans Aagaard, Torben Skov og Bill Atkins anbefalede denne kommentar
Bill Atkins

Jørgen M. Mollerup, oppositionspolitik er kedeligt på den måde, at man skal gentage sandhederne i en uendelighed. Og i modsætning til løgnen, så har sandheden, i sin natur, kun få nuanceringsmuligheder.

Flemming Berger, Torben R. Jensen, erik mørk thomsen, Ivan Breinholt Leth, Henrik Bjerre, Niels Duus Nielsen, Eva Bertram og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Henrik Bjerre

Flot af EL at træde i en karakter der i det mindste inddirekte støtter Lars Hedegaard - der mig bekendt ikke er en af vennerne.

At der så også er Kurdiske Frihedskæmpere/Terrorister - Natomedlemskab, EU-medlemskab in spe, flygtningeudvekslingsaftale med mere på spil - gør nok at denne sag drukner i det større billede.

Robert Kroll

Har man ( herunder EL) ikke ganske længe haft en til "vished grænsende formodning" om, at bemeldte terrorist blev udleveret af Tyrkiet som led i en udveksling, hvor Tyrkiet fik nogle tyrkiske gidsler retur fra IS ???

EL har da objektivt set ret i, at Tyrkiet burde have udleveret skurken til Danmark UANSET , at nogle tyrkiske gidsler måske så var blevet myrdet af IS - men en ting er at "have ret" , og en anden er, hvad der i situationen er muligt ud fra en menneskelig betragtning.

Det bliver spændende at se, hvordan EL vil vikle sig igennem denne sag uden at få "skrammer".

Den hårde "no deal" linje er den korrekte - begynder man at "betale" , så bliver ens statsborgere et eftertragtet mål for terrorister og andre forbrydere . Så højtstående tyrkere er vel i dag "omvandrende bankbokse" , som bare skal indfanges og "sælges" retur ???

erik mørk thomsen

Jeg tro, at vi skal tilbage til, dengang fjolset blev NATO-generalsketær.
Hvad der der rent konkret lover Tyrkiet dengang
Noget, der åbenbart har gjort, at selv den såkaldte røde regering, heller ikke ture, at gøre noget, så han blev udleveret.