Telegram

Greenpeace offentliggør lækkede papirer bag handelsaftale

Mandag formiddag lægges 248 sider frem om de følsomme forhandlinger mellem EU og USA om en frihandelsaftale
Telegram
2. maj 2016 kl. 03:46

Den gigantiske frihandelsaftale, som EU og USA ligger i forhandlinger om, udgør en »stor risiko for klima, miljø og forbrugersikkerhed.«

Det hævder den internationale miljøorganisation Greenpeace efter at være kommet i besiddelse af lækkede dokumenter fra forhandlingerne om den såkaldte TTIP-aftale.

Greenpeace offentliggør mandag klokken 11 dansk tid 248 sider af de klassificerede dokumenter for at bakke sin påstand op.

»Disse lækkede dokumenter bekræfter, hvad vi har sagt længe: TTIP vil sætte virksomheder i centrum for den politiske beslutningsproces på bekostning af miljø og folkesundhed,« siger Jorgo Riss, direktør for Greenpeaces EU-kontor i Bruxelles.

Ifølge organisationen udgør de 248 sider cirka to tredjedele af den tekst, der har dannet udgangspunkt for de seneste forhandlinger i april mellem EU og USA.

USA og EU har forsøgt at blive enige om verdens største frihandelsaftale siden 2013. Den foreslåede aftale dækker alt fra toldtariffer over patenter til landbrugsstøtte og statsejede virksomheder. Det er planen at ensrette regler på begge sider af Atlanten.

Greenpeace siger, at dokumenterne beviser, at beskyttelse af miljøet bliver tilsidesat og hævder, at teksten overhovedet ikke nævner den globale kamp for at reducere udledningen af drivhusgasser.

Derudover viser teksten ifølge Greenpeace, at USA vil have EU til at fjerne sit såkaldte forsigtighedsprincip, der i dag betyder, at produkter, der muligvis er skadelige, forbydes.

»Det er på tide at kaste lys over disse forhandlinger. Hårdt tilkæmpede miljøfremskridt bliver sat til side bag lukkede døre,« siger kampagnemedarbejder Faiza Oulahsen fra Greenpeace i Holland.

I sidste uge sagde USA's præsident, Barack Obama, og Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, i en fælles erklæring, at TTIP vil kunne sparke gang i den økonomiske vækst på begge kontinenter.

Da forhandlingerne gik i gang i 2013, vurderede tænketanken CEPR, at en god TTIP- aftale kunne skabe økonomiske gevinster for 119 milliarder euro (892 milliarder kroner) om året i EU og for 95 milliarder euro (712 milliarder kroner) om året i USA.

Parterne håber fortsat på at lukke forhandlingerne i løbet af 2016.

Dokumentation: TTIP leaks

Opdateret 2. maj 2016 kl. 11:31

curt jensen

Gad vide hvad de har på Obama, eller har an altid været en ulv i fåreklæder? Nogle gange tror jeg næsten at det er derfor at man vil have præsidenter der har samlever og børn...

Morten P. Nielsen

En af de store politiske kampe i dette århundrede kommer til at handle om at gøre op med den hurtigt voksende tendens blandt folkevalgte politikere til at opfatte virksomheder som samfundets primære omdrejningspunkt. Udgangspunktet for den tænkning er en forestilling om, at hvad der er godt for virksomhederne er godt for borgerne. Men det er jo på ingen måde altid rigtigt.

peter fonnesbech, Bjarne Andersen, Hans Larsen, Jørgen Steen Andersen, ingemaje lange, Jens Wolff, Lise Lotte Rahbek og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Herman Hansen

EU har sat sig selv til salg og underkaster sig USA. Det er en katastrofe, ikke bare for klima, miljø og forbrugersikkerhed, men tillige for almindelige lønmodtageres løn og arbejdsforhold. Det er en aftale på den økonomiske magt elites premisser.

...Endnu engang sejre kapital og vækst over menneskeligheden i en os af testosteron.

Bjarne Andersen, Jørgen Steen Andersen, ingemaje lange og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Jørgen Steen Andersen

Det er deprimerende, fordi det bliver som kapitalisterne vil have det.
Kapitalisternes GUD er profit - hensynsløs profit - jagten på profit fortsætter til hele jorden er lagt øde og kapitalisterne bliver kogt i et miljø og klima, som har en sommertemperatur celcius på mellem 60 og 80 grader.
Så kan livet begynde forfra med helt almindelige organismer, og Gud forbyde, at mennesker nogensinde igen skal hærge, plyndre og udbytte denne jord.