Telegram

Hilda Heick stemte helt forkert i juryen ved Eurovision

Det danske jurymedlem Hilda Heick misforstod reglerne og gav bundplacering til sin favoritsang ved Eurovision.
Telegram
15. maj 2016 kl. 10:51

Hilda Heick, der var et ud af fem danske jurymedlemmer ved lørdagens Eurovision, vendte op og ned på karaktergivningen ved konkurrencen.

Det bekræfter hun over for Ritzau.

Ved sangkonkurrencen skulle jurymedlemmerne rangordne landene fra nummer 1 til 26, men det misforstod Hilda Heick. Eksempelvis har hun rangeret Australien allersidst - som nummer 26 - selv om hun mente, at det var den bedste sang.

- Det har jeg fået fuldstændig galt i halsen. Det er jeg frygtelig ked af, siger Hilda Heick.

- Jeg har opfattet det, som om man skulle tildele det højeste nummer til den sang, man bedst kunne lide. Og det laveste nummer går til den, man ikke bryder sig om.

De fire andre danske jurymedlemmer rangerede alle Australien som den bedste sang, og derfor ville Australien faktisk have fået toppoint fra Danmark, hvis Hilda Heick havde afgivet sine stemmer korrekt.

Det skete dog ikke, og da juryens stemmer blev omregnet til point, fik Australien derfor 10 point, som nummer to, mens Ukraine løb med de 12 point.

Det var også Ukraine, der lørdag strøg til tops ved det internationale finale. Og faktisk fremgår det af lørdagens danske afstemning, at Hilda Heick vurderede sangen til at være den andenbedste.

Men det er altså en fejl. For hun brød sig slet ikke om den ukrainske sang, "1944", der handler om Ruslands deportation af hele Krimhalvøens tatarbefolkning under Anden Verdenskrig.

- Jeg synes absolut ikke, at man skal blande politik ind i grandprix. Jeg synes, at vi skal mødes på det sjove, det hyggelige og det festlige, siger Hilda Heick.

Hilda Heick fastslår, at hun er utrolig ked af, at hun har misforstået fremgangsmetoden.

- Og jeg undrer mig også lidt over afstemningen. Måske kan der være andre, der har fjumret i det, ligesom jeg har, lyder det fra jurymedlemmet.

Ved afstemningen skulle alle jurymedlemmer give karakter til hver enkelt sang.

Hilda Heick fortæller, at hun tog grundige noter efter hver sang for overhovedet at kunne huske dem. Det var dog svært at tildele en retfærdig karakter til så mange sange, mener hun, og efterlyser det gamle system, hvor der kun var fokus på de bedste bidrag.

Den danske kommentator og melodigrandprix-ekspert Ole Tøpholm mener dog, at det er på sin plads, at juryerne ved Eurovision skal tage stilling til samtlige 26 sange.

- Det er vigtigt, at alle sange - også dem, der skiller sig lidt ud - får en fair bedømmelse. Det er det, der er meningen med juryen, og det som juryen sørger for. Der skal være forskel på, om du er den sjettebedste eller om du kommer på sidstepladsen, siger han.

- Juryen består af professionelle mennesker. Så på den måde har de grundkendskab til musik, så jeg har tiltro til dem, lyder det fra Ole Tøpholm.

/ritzau/

Opdateret 15. maj 2016 kl. 13:56

Herman Hansen

...SMS afstemningen til melodi grandprix er et politisk manifest.

Sören Tolsgaard

Ha, ha, ha...

Ukraine vandt den samlede afstemning knebent, så Hilda Heick har meget på samvittigheden. Husk at stemme på liste K næste gang der er valg;)