Telegram

Hjort forbereder sig på forlist kommuneaftale

Der er ingen penge at komme efter i næste års økonomiaftale med kommunerne, pointerer finansministeren.
Telegram
10. maj 2016 kl. 05:51

Før der overhovedet er taget hul på forhandlingerne om kommunernes økonomi for næste år, forbereder finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) sig på et sammenbrud.

- Der er fra kommunernes side lagt op til hårde forhandlinger, og det er der sådan set også fra min side, siger ministeren, der tirsdag mødes med Kommunernes Landsforening (KL) til det første møde.

- Jeg kan forstå, at kommunerne overvejer, om man overhovedet vil indgå en aftale med regeringen.

- Det betyder, at jeg er nødt til i beredskab at studere, hvad det vil betyde, hvis de ikke vil indgå en aftale. Så må Folketinget jo fordele de økonomiske ressourcer til kommunerne.

Claus Hjort er tidligere kommet på kollisionskurs med kommunerne med en kommentar om, at han kun hørte jammer fra dem. Og nu indleder han forhandlinger ved at forberede sig på et sammenbrud.

Spørgsmål: Det er vel ikke ligefrem fordrende for forhandlingsklimaet?

- Når kommunerne opererer med det scenarie, så er jeg også nødt til at forberede mig på det, siger ministeren.

Fra den anden side af bordet trækker KL-formand Martin Damm (V) også fronterne hårdt op:

- Man skal aldrig gå til en forhandling, hvis ikke man er klar til at forlade den igen, hvis det, der ligger på bordet, er så dårligt, at man ville være bedre stillet ved at undgå at indgå en aftale.

- Men omvendt har både regeringen og KL en interesse i at forhandle sig til en aftale.

KL kræver, at det udskældte omprioriteringsbidrag sløjfes helt. Bidraget betyder, at kommunerne skal finde besparelser på én procent årligt - svarende til 2,4 milliarder kroner - frem til 2019.

- Man skal huske, at såfremt kommunerne fik hele omprioriteringsbidraget tilbage, ville det svare til at drive kommunerne med nulvækst, siger Martin Damm.

I år tilbageføres 1,9 milliarder kroner til kommunerne. Og det er med Claus Hjorts ord "muligt", at en del af pengene også i 2017 føres tilbage. Ministeren understreger samtidig, at det "slet ikke er på tapetet" at bruge dem på skattelettelser.

Faldende olieindtægter og stigende udgifter til asylansøgere betyder, at der ikke er penge til at slå ud med armene, understreger Hjort. Derimod skal der effektiviseres.

Blandt andet ved at "normalisere" kommunernes anlægsinvesteringer og sløjfe "det ekstraordinære tilskud" til kommunernes likviditet.

- Nu har langt de fleste kommuner meget solide kassebeholdninger, begrunder Claus Hjort, der mødes af advarsler fra Martin Damm om, at tilskuddet er "helt livsnødvendigt" for en række kommuner.

De to parter mødes i Finansministeriet tirsdag klokken 15.

/ritzau/