OVERBLIK: Respektpakken skærper en lang række straffe

Trusler og vold mod offentligt ansatte vil fremover udløse højere straffe og bøder.
4. maj 2016 kl. 15:56

Regeringen og de tre øvrige borgerlige partier har onsdag fremlagt Respektpakken, der skal sikre respekten for det offentlige rum, offentligt ansatte og retsvæsenet. Her er nogle af initiativerne:

* Skærpet straf for overgreb mod personer i offentlig tjeneste i forbindelse med grov forstyrrelse af den offentlige ro og orden. Der lægges en tredjedel oven i straffen.

* Straffelovens regel om vold og trusler mod personer i offentlig tjeneste udvides til at omfatte indirekte trusler. Det kan være trusler fremsat gennem et familiemedlem, på sociale medier eller i pressen. Strafferammen er otte år mod i dag to år.

* Skærpet straf for alle typer kriminalitet, der har baggrund i den forurettedes udførelse af offentlig tjeneste. Det gælder også for personer tæt på den offentligt ansatte.

* Der lægges en tredjedel oven i straffen for overgreb mod personer i offentlig tjeneste, når overgrebet sker i fritiden.

* Fornærmelig tiltale af personer i offentlig tjeneste giver fremover en bødestraf på mindst 5000 kroner mod de nuværende 3000 kroner.

* Anstiftere og ledere af opløb skal gøres kollektivt erstatningsansvarlige for alle materielle skader.

* Politiet skal have mere nutidigt videoudstyr for at kunne sikre identiteten på gerningsmænd ved optøjer og uroligheder.

* Øget brug af udeblivelsesdomme, når tiltalte bliver væk fra retsmøder. Grænsen for anvendelse hæves fra ubetinget fængsel i tre måneder til ubetinget fængsel i seks måneder.

* Der indføres sms-beskeder, så tiltalte ikke kan undskylde manglende tilstedeværelse til et retsmøde med glemsomhed.

* Udeblivelse fra afsoning i fængsler skal udløse en bødestraf, og der indføres straksafsoning for dømte, som tidligere er udeblevet fra afsoning. Der indføres også et stop for sociale ydelser for folk, der udebliver fra afsoning.

Kilde: Justitsministeriet.

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu