Telegram

Plan for antiradikalisering bliver svær at kontrollere

Kirkeminister Bertel Haarder forventer dog, at aftale om antiradikalisering alligevel får en betydning.
Telegram
31. maj 2016 kl. 15:16

Det bliver svært reelt at kontrollere, om den indgåede en aftale om antiradikalisering, der blandt andet indfører åbne lister over såkaldte hadprædikanter og kriminalisering af visse ytringer fra religiøse forkyndere, har en effekt.

Sådan lyder det fra kirkeminister Bertel Haarder (V), som tirsdag sammen med Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og De Konservative kunne meddele, at en aftale var på plads mellem de fire partier.

Men Haarder tror alligevel på, at der vil være en positiv - men altså ikke målbar - effekt.

- Da man forbød at slå børn, så var det også svært at kontrollere i alle hjem, siger han.

- Det vi her har vedtaget, vil også være svært at kontrollere i alle sammenhænge, men alligevel har det (forbuddet om at slå børn, red.) haft en kolossal betydning i forhold til, hvordan folk behandler deres børn.

- Tilsvarende vil det her få en betydning for, hvad man finder sig i fra sine religiøse overhoveder, siger Haarder.

Nicolai Wammen, Socialdemokraternes politiske ordfører, siger, at man med aftalen er på rette vej i forhold til antiradikalisering.

- Jeg tror, at vi i fællesskab har fået nogle stærke værktøjer, så vi kan sætte langt mere effektivt ind mod hadprædikanter og formørkede miljøer.

- Men kampen stopper ikke her. Det er en frihedskamp, som går ud på også at hjælpe de unge, ikke mindst de unge kvinder, der bliver holdt i et jerngreb, og som vi gerne vil give friheden til at leve et liv ligesom alle andre unge i Danmark, siger Wammen.

De Konservatives udlændinge- og integrationsordfører, Naser Khader, bakker op. Problemet er ikke løst, men de første nødvendige skridt er taget, mener han.

- Vi er godt klar over, at der skal flere initiativer til. Men det her forhindrer hadprædikanter i at komme til Danmark, som kun vil til landet for at slå splid mellem befolkningsgrupper, og som vil opfordre til vold, incest og pædofili.

- Derfor er vi glade for, at vi nu får en liste, hvor de usual suspects er med, så de kan prædike had et andet sted end i Danmark, siger Khader.

Hos DF udtaler udlændinge- og integrationsordfører Martin Henriksen, at man er fint tilfreds med aftalen, men at der skal flere stramninger til.

/ritzau/

Opdateret 31. maj 2016 kl. 16:17