Skatteadvokat: Meget simpelt at svindle med moms

Svindel med moms er relativt simpelt, så derfor er det vigtigt med god kontrol på området, lyder det.
22. maj 2016 kl. 14:21Opdateret 22. maj 2016 kl. 14:41

Skat bør tage det meget seriøst, at Rigsrevisionen nu vil granske udbetalingen af negativ moms for flere milliarder kroner.

Det mener skatteadvokat Torben Bagge. For det sender et signal om, hvor vigtigt det er med god kontrol på momsområdet. Det kan nemlig være relativt simpelt for erhvervsdrivende at svindle med moms.

- Man skal selv angive sin moms - man har købsmoms, og man har salgsmoms. Og hvis man som erhvervsdrivende har købt en vare for 100 kroner, så har man i princippet betalt 20 kroner i moms. Dem kan man som erhvervsdrivende få tilbage igen.

- En simpel måde at snyde på er så, at man som erhvervsdrivende indberetter købsmoms på noget, man ikke har købt, for derefter at få penge tilbage. Så simpelt er det, og derfor er det vigtigt, at der er en god kontrol på området, siger Torben Bagge.

Ifølge skatteadvokaten er det ikke kritik af systemet, for det kan man ikke lave meget anderledes, men systemet kræver en ekstra god kontrol.

- Når et system er bygget op på den måde, hvor personer selv momsangiver, forudsætter det en effektiv kontrol, så folk ikke bliver fristet til at angive forkerte tal for at få penge ud af statskassen, siger han.

Ifølge Politiken modtog Skat i 2010 anmodninger om momsrefusion for 160 milliarder kroner, men sidste år var det tal steget til 226 milliarder kroner.

Skat selv ser frem til, at Rigsrevisionen nu vil granske området, så kontrollen kan blive endnu bedre.

Ifølge dem er det et område, de bruger mange ressourcer på, men også et område, hvor de skal balancere, så de ikke laver for mange hindringer for virksomhederne.

Spørgsmål: Hvordan forhindrer man, at ekstra kontrol spænder ben for virksomhederne?

- Hvis jeg beder om at få momspenge retur, så må det jo også være sådan, at jeg som selvstændig erhvervsdrivende relativt nemt kan fremsende fakturaer på det, jeg har købt.

- Det bør ikke være en stor belastning for firmaerne, at Skat foretager en mere effektiv kontrol. Jo flere, man snupper med fingre i kagedåsen, desto flere bliver bange for at snyde. Kontrol har en præventiv effekt, siger Torben Bagge.

/ritzau/

Anbefalinger

  • Anne-Marie Krogsbøll
Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne artikel

Kommentarer

Bill Atkins

Momsrefusion bør kun ske på elektroniske handler med kendte cprnr/cvrnr og bankkonti i begge ender. Refusion på al anden handel bør ske efter ansøgning og dokumentation af handlens parter.

Nis Jørgensen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Jeg har ikke meget kendskab til, hvordan den slags kontroller foregår - ville det i den nuværende ressource- og skandalekrise i SKAT være forkert at forestille sig, at jo større en erhvervsvirksomhed er, jo større beløb vil man søge om, jo mere dokumentation vil det kræve at kontrollere, og jo mindre er risikoen for, at SKAT skulle få lyst til tjekke ens ansøgning - da det jo i f.eks. NOVO eller Lundbeck eller Lego eller Maersk kunne blive en endog meget betydelig arbejdsbyrde for SKAT at skulle tjekke sådanne virksomheders ansøgninger? En arbejdsbyrde, man måske ikke lige i den nuværende situation "orker"?

Har man mon indført uofficielle "kronesmileys" i moms-kontrollen for at komme uden om de lurende arbejdsopgaver, som kunne sende SKAT endnu mere i knæ?

Går man efter de store spillere, eller går man mon netop efter de små, fordi det er dem, man har kræfter til at "håndtere"?