Telegram

Bekymret ombudsmand: Offentligt ansatte tør ikke tale frit

Ombudsmanden ser et stigende antal sager om offentligt ansatte, der ikke tør tale frit af frygt for fyring
Telegram
30. juni 2016 kl. 23:08

Det er "meget kritisabelt" og et alvorligt angreb på ytringsfriheden, at forsvarschef Peter Bartram for nylig truede sine ansatte med fyringer, hvis de udtrykte sig illoyalt om Forsvaret på sociale medier.

Sådan lød kritikken i tirsdags fra Folketingets Ombudsmand.

Nu viser en ny opgørelse, som Ombudsmanden har udarbejdet på Politikens anmodning, at ombudsmand Jørgen Steen Sørensen på dette område har modtaget og kritiseret flere sager på de seneste to år end de foregående fire år tilsammen.

- Vi ser usædvanlig mange sager om det her spørgsmål i øjeblikket, og de peger i retning af et generelt problem, siger han til Politiken.

I 2014 og 2015 modtog Ombudsmanden i alt 29 sager om offentligt ansattes ytringsfrihed, hvor fire blev afsluttet med kritik, på samme måde som det skete i sagen om forsvarschefens fyringstrusler.

De foregående fire år, fra 2010 til 2013, havde Ombudsmanden tilsammen 28 sager, hvoraf der blev givet kritik i tre af dem.

Selv om talmaterialet ikke er omfattende, er ombudsmanden bekymret over det stigende antal sager.

- Nogle gange går sager galt, fordi det er svært at gennemskue, hvad der gælder af regler på området, siger Jørgen Steen Sørensen.

- Lige på det her område er reglerne krystalklare, så det kan ikke være det, der er forklaringen på, at vi bliver ved med at se sager, hvor ledere ikke respekterer reglerne. Selvfølgelig giver det anledning til bekymring.

Kritik er Ombudsmandens skrappeste sanktion. Dertil kommer, at en del af sagerne afvises, alene fordi de er anonyme eller forældede.

Politiken har tidligere beskrevet, hvordan stadig flere offentligt ansatte klapper i om kritisable forhold af frygt for at miste jobbet eller blive lagt for had af kolleger og chefer.

Når ombudsmanden nu slår alarm, bør det få politikerne til at handle, mener både fagforbundet Djøf og FTF, som er hovedorganisation for 450.000 offentligt og private ansatte.

- Politikerne bør se at få ændret lovgivningen, så medarbejdere i det offentlige får en tiltrængt beskyttelse i disse sager, så man ikke risikerer fyring, degradering eller noget andet ubehageligt, fordi arbejdsgiveren ikke bryder sig om det, der bliver sagt, siger FTF-formand Bente Sorgenfrey til Politiken.

/ritzau/

Opdateret 30. juni 2016 kl. 23:38

charlie white

Man skimter kun toppen af isbjerget, det meget værre end nogen er klar over eller tør forestille sig.

Det foregår alle steder i samfundet og i alle sammenhænge.

Ytringsfriheden er død og døde da fascisterne (neoliberale) startede på at ødelægge vores samfund.

Bare sig noget der kan lyde som om du er venstreorienteret og dine dage som lønmodtager er talte, og det gælder rigtig mange steder.

Det ender rigtigt galt, samfundet er alt for ubalanceret.

Liliane Murray, Jette M. Abildgaard og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Hvis offentligt ansatte skal tale frit, skal de være svære til umulige at fyre. Sådan var det engang, og det var en god idé. Tjenestemandssystemet blev imidlertid lagt for had, ligesom anciennitetsprincippet - begge dele ud fra en misforstået ide om, hvordan offentlige ledelse skal fungere.

Liliane Murray, Jette M. Abildgaard, Anne Eriksen, Einar Carstensen og Bill Atkins anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Problemet kan også anskues som en konsekvens af,
at en fyring kan være starten på en total deroiute både social men i allerhøjeste grad økonomisk.

Dagpengene dækker ikke længere som de gjorde før i tiden. Nu skal der en tillægsforsikring til, hvis man som (midlertidig) arbejdsløs skal have dællet sine udgifter nogenlunde ind.
http://politiken.dk/oekonomi/arbejdsmarked/ECE2714595/daekningen-af-dans...

Det ved de offentlige ansatte godt, og de er hunderædde for at blive fyret, for så ramler det hele.
De skal nok holde kæft.
Helt som den tidligere og den nuværende regering har lagt sagen til rette og har lukket minden på en stor del borgere. Ikke med trusler overalt, men med frygten for fremtiden.

Ytringsfrihed kræver, at den ytrende person ikke fortaber sin fremtid med sine ytringer.
Ergo er ytringsfriheden i Danmark under stærkt, magtfuldkommet angreb.

Tue Romanow, Flemming Berger, Liliane Murray, Ebbe Overbye og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Jeg beklager de mange tastefjel. Har udlånt mit fejlfrie tastatur i dag - ser jeg.

Peter Sterling

Sandheden er at det går den forkerte vej, med Venstre ved roret og specielt Søren Pind som Justitsminister går vi mørke tider i møde, mørkelægningsloven bliver udvidet. Med en arbejdsminister som har hånd- og halsret over socialområdet, han er tidligere formand for virksomhedernes fagforening, er hele socialvæsenet og arbejdslivet underlagt erhvervslivets mørke codex nåde og forgodt befindende. Det er muligt at Ombudsmanden ikke tager imod anonyme e-mails, men det er essentielt med anonymiteten, hvis man skal undgå repressalier.

Der er kun en måde at vende skuden på og det er ved at studere Snowdon og WikiLeaks. https://www.information.dk/2016/06/gange-maa-bryde-loven-fremskridtets-s... Kæmp for den grundlovssikrede ytringsfrihed, det er din ret og det er din pligt. Selv om kriser er smertefulde og farlige, er det også det terræn, hvor kampen om ytringsfriheden skal udkæmpes og vindes.

Anne-Marie Krogsbøll, Flemming Berger og Liliane Murray anbefalede denne kommentar
Troels Brøgger

@Peter Sterling
Der er også en anden måde som er mere holdbar på langt sigt. Vi kan kaste os kraftigt ind i kampen for at få valgt nogle andre en dem der styrer landet nu.

Troels Brøgger

Ellers er jeg enig. Det kan siges med et ord: Civilcourage. Udøvet af hver og en der ikke kan lide den vej tingene går. Gå i brechen for den kollega der har åbnet munden, så bliver det sværere og sværere at tyrannisere til tavshed.

Morten Juhl-Johansen Zölde-Fejér

Tager det ikke også lidt afsæt i den stadig større forventning til social mobilitet - opad, forstås?
Jeg kan sagtens se den situation, hvor man havde udtalt sig upopulært, men hvor det ville give formelt uhåndterlig grænsende til umuligt at fyre én; men den person ville være kørt ud på et sidespor, hvor man aldrig ville blive taget i betragtning til noget som helst. Derfor kommer de, der har gennemslagskraft, i klemme. Da jeg var barn var diskussionen om karriere noget fra amerikanske yuppie-film - rigtige mennesker havde jobs. Nu til dags hænger man fast, hvis man har været mere end 3 år i samme job...