Telegram

EU-Parlamentet kræver regulering af hormonforstyrrende stoffer

Der er brug for fælles EU-kriterier for, hvilke stoffer der øger risikoen for at forstyrre kroppens hormoner.
Telegram
8. juni 2016 kl. 16:31

Forskere mistænker hormonforstyrrende stoffer for at gøre skade på børns hjerner, nedsætte frugtbarheden og misdanne drenges kønsorganer.

Alligevel er der stadig ingen EU-lovgivning på området eller fælles kriterier for, hvornår et stof er hormonforstyrrende. Derfor lægger Europaparlamentet nu massivt pres på EU-Kommissionen.

Parlamentet har onsdag vedtaget en resolution, som kritiserer kommissionen for at nøle med at beskytte borgerne i EU mod stofferne, som findes i alt fra plast over pesticider til kosmetik.

Parlamentet mener ikke, at kommissionen lever op til sin forpligtelse til at fastlægge de videnskabelige kriterier for, hvordan man definerer hormonforstyrrende stoffer.

Medlem af Europaparlamentet for SF Magrethe Auken er glad for, at der var flertal for resolutionen i parlamentet.

- Parlamentet står nu stærkt sammen om en EU-definition på hormonforstyrrende stoffer. De skal væk fra markedet, uanset hvad det koster industrien, siger Magrethe Auken.

- Det vil derfor forhåbentlig snart være slut med at udsætte os alle sammen og ikke mindst de ufødte børn for hormonforstyrrende stoffer, siger hun.

Kommissionen skulle allerede inden udgangen af 2013 have fremlagt de videnskabelige kriterier. Men processen blev bremset af industrilobbyen, som har ført en intens kampagne for at forhindre en fælles EU-regulering.

Europaparlamentariker Christel Shaldemose (S), som også stemte for resolutionen, forudser, at der er meget arbejde forude, før der kommer regulering på området.

- Kommissionen har i højere grad lyttet til kemiindustrien end til borgernes bekymring. Og når de ikke agerer, så må de tage på sig at få kritik.

- Når kriterierne så rent faktisk bliver fremlagt, skal vi have diskussionen om, om de er stramme nok. Slagsmålet om at få reguleret området stopper ikke, bare fordi vi har nogle definitioner af, hvad hormonforstyrrende stoffer er, siger Christel Shaldemose.

Kommissionen har lovet at fremlægge kriterierne inden sommerferien.

/ritzau/

Opdateret 8. juni 2016 kl. 18:41

Anne-Marie Krogsbøll

Man kan jo snart blive helt EU-tilhænger - i hvert fald hvis man kunne slippe for kommisionen....

Det er formentlig et ganske fornuftigt krav fra parlamentet.

Bl.a. fordi nogle lande har mistet tålmodigheden med EU, og er ganske godt på vej til at bryde enigheden i EU ved selv ar forbyde disse stoffer.

Men de ivrige man skal nok lige "klappe hesten". For dels er et eget forbud et alvorligt brud på de fælles regler (handelsrestriktion). Og dels er det slet ikke parlamentet, der bestemmer i EU, de kan kun stemme, hvilket er helt uforpligtende.

For det er EU´s regeringsledere, der er de eneste, der har beslutningsrette i EU. Og de skal være helt enige for at kunne gennemføre en beslutning, og med alle de forskellige særinteresser bliver det svært - meget svært endda.

Anne-Marie Krogsbøll

Jeg ved det, Gert - men det gælder om at nyde de gyldne øjeblikke - de er så få og kortvarige....

Henrik Leffers

Det er spændene om EU-parlamentet vil forbyde det eneste hormonforstyrende stof, som mennesker er udsat i for i doser der giver skader i rotter! Hvis så, skal i (!) skynde jer at hamstre Panodil, for stoffet er paracetamol! Måske Sundhedsstyrelsen så i det mindste vil sætte en advarsel mod brug under graviditeten på pillerne, de doser de i dag anbefaler til gravide, giver i gravide rotter skader på testiklerne hos ungerne!

Anne-Marie Krogsbøll

Der er åbenbart meget grimt at sige om paracetamol: http://ugeskriftet.dk/videnskab/reducerer-paracetamol-evnen-til-af-foele...

Anne-Marie Krogsbøll

Den svenske Rigsrevision har konkluderet, at de svenske sundhedsmyndigheder ikke er kritiske nok overfor medicinalindustrien.
" I rapporten framgår det att Läkemedelsverket inte granskat fullständiga säkerhetsrapporter under pågående klinisk prövning, att verket under en period endast delvis har handlagt biverkningsrapporter från sjukvård och allmänhet, och att man minskat antalet inspektioner av kliniska prövningar. Verket har också haft svårt att rekrytera och behålla läkare som arbetar som kliniska utredare."
http://www.lakartidningen.se/Aktuellt/Nyheter/2016/06/Staten-bor-inte-si...

Det er interessant at se hvordan de kommentatorer der skriger imod vacciner fordi de ikke er tilstrækkeligt testet på kun 20'000 mennesker nu falder i svime over en artikel med færre end 100 testpersoner per test.

Det kaldes 'confirmation bias'.