Telegram

Nu kan du få valget mellem visa og dankort i butikkerne

Hvis mange vælger at betale med visadelen af deres dankort, kan priserne stige, advarer Forbrugerrådet.
Telegram
8. juni 2016 kl. 16:21

Du har fundet dine varer i butikken og er kommet frem til betalingsautomaten ved kassen. Når du skal til at betale, kan der fra torsdag dukke et nyt spørgsmål op på skærmen - vil du betale med visa- eller dankort?

For nye EU-regler betyder, at danskerne skal have valgmuligheden, når der betales med det integrerede visa/dankort.

Der er dog lige noget teknik, der skal falde på plads, siger Jeppe Juul-Andersen, ansvarlig for dankort i Nets. Kun de nyeste dankort og opdaterede terminaler i butikkerne giver nemlig i første omgang mulighed for at vælge.

- Vi vurderer, at det i praksis vil være få forbrugere, der torsdag vil lægge mærke til, at de nye regler er trådt i kraft. Men antallet vil stige, i takt med at terminalerne bliver opdateret, og der bliver udstedt flere nye visa/dankort, siger han.

I praksis er det i første omgang kun forbrugere med dankort udstedt efter august 2015, der vil blive spurgt, og kun når de betaler i en butik, hvor terminalen er helt opdateret. Ifølge Nets gælder det knap to millioner dankort.

Og hvad skal man så vælge? Ifølge Nets er der ikke den store forskel for forbrugeren, da ingen af delene er pålagt gebyr i handlen i almindelige butikker.

- Dankort er den billigste betalingsform for butikken, men for kortholder vil der ikke umiddelbart være nogen forskel i forbindelse med betalingen. Kortholdere bør dog være opmærksomme på, at der typisk gælder en månedlig beløbsgrænse på betalinger med visa, siger Jeppe Juul-Andersen.

Men i Forbrugerrådet Tænk er seniorøkonom Troels Holmberg ikke i tvivl om, at danskerne bør vælge dankortet.

- Forbrugerne mærker det ikke selv, men der er stor forskel på at køre de forskellige kort igennem. En dankortbetaling er ekstremt billig for butikkerne, og derfor er den også med til at holde forbrugerpriserne nede ude i detailhandlen.

- Betalinger med visakort er dyrere, og banken får også en større provision. Så jo flere, der vælger visakort, desto større bliver detailhandlens regning for betalinger. I sidste ende kan butikkerne kun hente de penge ved at hæve varepriserne, siger han.

Indtil nu har betalinger med det integrerede visa/dankort været med dankort i Danmark og med visakort i udlandet.

/ritzau/

odd bjertnes

Man kan selv vælge hvilken slags sorte dækningsløse kreditter hos kreditter af kreditter man vil betale med ? Nej hvor sejt. Kriminelle på forkant. Folkefront. Det er fremtiden. Præsten er dum...
Hvide penge, vasket i Nordea-og andre-automater vil med stor sikkerhed blive genstand for konkrete sanktioner snart i form af gebyrer og lign. Vaskemidlet lugter, siger de..