Telegram

Måling: Hver tiende vil stemme på Nye Borgerlige

10,8 procent svarer i Voxmeter-måling for Ritzau, at de vil stemme på Nye Borgerlige, hvis partiet opstiller
Telegram
18. juni 2016 kl. 05:38

Ved siden af de to gamle regeringspartier Socialdemokraterne og Venstre har partiet Nye Borgerlige i år rejst et lille telt på Folkemødet.

Herfra forsøger partiformand Pernille Vermund at udbrede det nystiftede partis politik. Og noget kunne tyde på, at den tidligere konservative politiker fra Nordsjælland har et budskab, der er en vis efterspørgsel på.

Hver tiende af 1065 repræsentativt udvalgte danskere svarer i en meningsmåling foretaget af Voxmeter for Ritzau, at de vil stemme på Nye Borgerlige, hvis partiet når at samle nok vælgererklæringer til at blive opstillingsberettiget før næste valg.

Målingen er den første af sin slags og er utraditionel, idet de adspurgte ikke har kunnet vælge mellem alle partier, men er blevet spurgt specifikt til Nye Borgerlige. Pernille Vermund tør dog godt glæde sig over "den positive overraskelse":

- Det er sin sag at gå forrest og udstikke en retning. Det er jo ikke sikkert, at folk vil følge efter, siger hun.

Målingen viser samtidig, at 17,7 procent af danskerne vil overveje at stemme på et parti, der har en strammere udlændingepolitik end Dansk Folkeparti. Samme tendens har tidligere målinger vist.

Eksempelvis viste en nylig analyse fra Infomedia, at én ud af fire danskere mener, at der mangler et parti, som fører en strammere flygtningepolitik end DF.

Nye Borgerlige slår sig netop op på en stram udlændingepolitik a la DF og en økonomisk politik a la Liberal Alliance. Adspurgt hvilke partier, Vermund forventer at kapre vælgere fra, lyder svaret:

- Jeg vil tro, at der er mange DF'ere, der savner en borgerlig økonomisk politik, som vil stemme på os. Der er sikkert også mange, der har stemt Venstre, som er skuffede, fordi Venstre ikke har leveret stramninger, men symbolpolitik som smykkelov og teltlejre.

Politiske kommentatorer spår Nye Borgerlige rimelige chancer for at nå over spærregrænsen.

- 10,8 procent er et meget, meget højt tal, og der er mange ting, der kan gå galt for et nyt parti, siger politisk kommentator på Berlingske, Thomas Larsen.

- Men der er så stort et opbrud og frustrationer i vælgerkorpset, så der er et helt andet afsæt for nye politiske partier end tidligere.

Politisk kommentator på Børsen Helle Ib istemmer sig analysen.

- De 10,8 procent vidner om, at der bestemt er en chance, hvis flygtningesituationen også ligger højt på vælgernes dagsorden ved næste valg, siger hun.

- Nye Borgerlige har spottet, at der er et hul i markedet. Ingen andre partier har kombinationen af utvetydig borgerlig økonomisk politik og en meget, meget stram udlændingepolitik.

Nye Borgerlige nærmer sig 1300 medlemmer og tæller en håndfuld byrådsmedlemmer, der er hoppet fra DF. Men ifølge kommentatorerne er det alle fire borgerlige folketingspartier, der risikerer at sive vælgere til det nye parti.

/ritzau/

Opdateret 18. juni 2016 kl. 10:07

Steffen Gliese

Hvorfor beskæftiger folk sig ikke med noget, der faktisk er vigtigt og har konkret betydning for vores allesammens liv og velfærd?

Flemming Berger, Janus Agerbo, David Hajek, Erik Feenstra, Jens Kofoed og Keld Albrektsen anbefalede denne kommentar
Anne Eriksen

Hvis vi forudsætter succes?, så vil de faktisk have indflydelse på vores fremtid, ve og vel - idet vi desværre er underlagt en politisk dagsorden? :(

erik mørk thomsen

Fordi det alligevel er storkapitalen der bestemmer, som de såkaldte politiker laver kun symbol politik, Steffen

Fordi folk ikke er særlig oplyste eller venlige. Systemet, som de traditionelt tror på, fortæller dem, at de skal samle en majoritet og banke løs på minoriteten. Dette er velfærdssamfundet kort fortalt.

Nazisterne vil stjæle fra udlændinge og 'anderledes' mennesker, mens kommunisterne vil stjæle fra de rige kapitalejere. Begge er socialistiske, og begge kan reelt vælges af folket, da man ikke har fjernet denne gamle malware fra systemet - man har bare prøvet at isolere eller overflødiggøre det.

Man starter derfor med forkerte præmisser, og når der er modstand fra div. eksperter, graver man bare et dybere hul, og lader vanviddet styre det hele (dvs. at det er skrækscenariet).

Polariseringen fortsætter ganske forudsigeligt.