Telegram

Pinds idé om hjemmeside-blokering sables ned af it-folk

Ekstremistiske hjemmesider bliver kun blokeret, hvis der foreligger en dommerkendelse, siger Teleindustrien.
Telegram
5. juni 2016 kl. 10:18

Som led i en ny indsats mod ekstremisme på internettet lægger justitsminister Søren Pind (V) op til, at teleselskaber skal gå med til at blokere hjemmesider med ekstremistisk indhold - også selv om der ikke foreligger en dommerkendelse.

Men den idé kan han godt glemme, fastslår Jakob Willer, der er direktør i teleselskabernes branchesamarbejde, Teleindustrien.

- Hvis der er en dommerkendelse, så blokerer vi for den hjemmeside.

- Men vi vil ikke gøre det uden en dommerkendelse, for vi skal passe på, at vi ikke går på kompromis med vores retssamfund. Det skal være en dommer, der vurderer, hvad der er ekstremistisk, lyder det fra direktøren.

Han understreger, at det er positivt, at Søren Pind ikke lægger op til, at sider skal kunne blokeres uden dommertilladelse. Men det kommer altså heller ikke til at ske frivilligt.

- For hvad bliver så det næste? Skal vi så også blokere for de steder, hvor der sker alle mulige andre former for kriminalitet?

Som det fungerer i dag, er det kun hjemmesider med indhold, hvor børn bliver krænket seksuelt, som teleselskaberne selv går med til at blokere uden dommerkendelse.

- Når det drejer sig om seksuelle krænkelser af børn, så har vi et samarbejde med politiet og Red Barnet, hvor de konstaterer, at der er materiale, hvor børn bliver krænket. Og de sider blokerer vi, fordi det er et helt særligt område, siger Jakob Willer.

Hos It-Politisk Forening mener man, at justitsministerens forslag er en total politisk ansvarsfraskrivelse. Det siger foreningens formand, Jesper Lund.

- Justitsministeren vil ikke påtage sig et ansvar for at bestemme, hvilke hjemmesider der skal være ulovlige. I stedet forestiller han sig, at man bag lukkede døre kan lave en liste over hjemmesider, der skal blokeres, lyder det formanden.

Han påpeger i øvrigt, at en ny EU-lov om netneutralitet gør eventuel blokering ulovligt.

- Så ud over at internetudbyderne ikke vil blokere for hjemmesiderne - hvilket er meget positivt - så må de rent faktisk heller ikke gøre det, siger Jesper Lund.

Regeringens forslag er sat i verden for at gøre det nemmere at blokere hjemmesider, at dømme personer for at sprede propaganda og så skal et såkaldt digitalt agentkorps på sociale medier svare igen på ekstreme budskaber.

/ritzau/

Opdateret 5. juni 2016 kl. 13:21

Anne-Marie Krogsbøll

"Ekstremistiske hjemmesider bliver kun blokeret, hvis der foreligger en dommerkendelse, siger Teleindustrien."

Dejligt med en klar melding der. Forslaget om, at politi og justitsminister uden videre skal kunne lukke hjemmesider er foruroligende - man kan næsten høre Erdogan og andre magthavere med lignede tanker i baggrunden.

Til gengæld er det da muligt, at - "så skal et såkaldt digitalt agentkorps på sociale medier svare igen på ekstreme budskaber." - er en meget fornuftig ide? Nogen meninger om det?

Niels Duus Nielsen

Anne-Marie Krogfsbøll: "Til gengæld er det da muligt, at - "så skal et såkaldt digitalt agentkorps på sociale medier svare igen på ekstreme budskaber." - er en meget fornuftig ide? Nogen meninger om det?"

Det findes allerede i USA. Og det findes også i DK, dog kun på amatørbasis. Det står enhver frit for at organisere en samling internettrolls og bede dem om at udbrede et bestemt budskab. LA gjorde det for et par år siden. Men det er noget ganske andet, hvis det sker i statsligt regi og bliver et job, man kan leve af.

Ville sådan en som mig fx kunne få et job i Søren Pinds trollekorps? Eller er jeg en af dem, der skal udsættes for kontratrolling? Hvem afgør det, og hvordan? Hvornår er et budskab "ekstremt" - og er der forskel på et "ekstremt" og et "ekstremistisk" budskab?

For ikke at tale om den situation, at den offentlige mening skulle gå hen at ændre sig, så det, der i dag er "på kanten", i morgen er "utilstedeligt" eller "selvfølgeligt"? Skal trollekorpset skiftes ud hver gang, der er et regeringsskifte?

tldr: Goebbels ville have elsket internettet, nu bliver det så i stedet Pind, der får mulighed for at oprette et digitalt propagandaministerieum.

For tredje gang i dag:

http://www.zerohedge.com/contributed/2012-10-28/cointelpro-techniques-di...

Jens Kofoed, Tue Romanow og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Niels Duus Nielsen

Hov, "Krogsbøll" skulle der stå, undskyld.

Anne-Marie Krogsbøll

Du har ret Niels, jeg har ikke set dybden af dette forslag. Umiddelbart forekom det mig fornuftigt, at man tager debatten op med åbenlyst ekstremistiske grupper - simpelthen modargumenterer på fornuftig vis - ikke som troll - men simpelthen argumenterer imod. Det forekom mig, at det var et bedre alternativ end at begynde at lukke internetsider. Men det kan da, ganske som du beskriver, hurtigt blive lidt af en sump, når der bliver tale om egentlig statslig propaganda.

Tak for din uddybning.