Telegram

USA’s højesteret bremser Obamas immigrationsplan

Et tilbageslag for systemet og millioner af indvandrere, siger Obama efter lammelse i USA’s højesteret
Telegram
23. juni 2016 kl. 19:36

USA’s højesteret blokerer for præsident Barack Obamas plan om at undlade at udvise og give opholdstilladelse til millioner af indvandrere, som i dag opholder sig ulovligt i USA.

- Det er et tilbageslag for immigrationssystemet. Det bringer os længere væk fra det land, vi stræber efter at være, siger Obama i en udtalelse torsdag aften og minder om, at USA er et land grundlagt af indvandrere.

Domstolen er i undertal med kun otte dommere, efter at dommer Antonin Scalia døde i februar. Senatet, hvor Republikanerne har flertallet, har hidtil blokeret for udnævnelsen af en ny dommer, som Obama har udpeget.

Torsdag manglede den dommer, der skulle være tungen på vægtskålen, da fire dommere var for og de fire andre var imod Obamas forsøg på at ændre loven om indvandring.

Stemmeligheden betyder, at en underordnet domstols beslutning om at blokere for Obamas lovændring fortsat er gældende.

I og med at Kongressen ikke kunne nå til enighed om en immigrationsplan, udsendte præsidenten et direktiv, som ville have forhindret udvisning af indvandrere, hvis børn er født i USA.

- Det ville have gjort vores immigrationssystem mere retfærdigt og smartere, siger præsidenten i sin udtalelse torsdag.

Han betegner det som »hjerteskærende« for de millioner af indvandrere, som har boet i USA i årevis.

- Det ville have givet folk lov til at studere, arbejde og betale deres skat her i landet, påpeger Obama, der betegner sin egen plan som »sund fornuft«.

Drøftelserne blandt højesteretsdommerne gik blandt andet på, om præsidentens direktiv kræver godkendelse i Kongressen, og om programmerne i direktivet er lovlige.

/ritzau/

Opdateret 23. juni 2016 kl. 23:10