Telegram

Tyrkiet lukker for WikiLeaks og forbyder akademikerrejser

Tyskland kritiserer Erdogans udrensning. Senest er 900 politifolk og en håndfuld rektorer blevet fjernet.
Telegram
20. juli 2016 kl. 10:51

Tyrkiske myndigheder har blokeret adgangen til WikiLeaks, efter at netstedet har offentliggjort flere hundredtusinder interne e-mails fra den tyrkiske præsident Recep Tayyip Erdogans regeringsparti, AKP.

WikiLeaks begyndte tirsdag at offentliggøre næsten 300.000 e-mails og en halv million dokumenter fra AKP. De er fra perioden 2010 og frem til 6. juli i år, altså godt en uge inden det fejlslagne militære kupforsøg i Tyrkiet fredag.

WikiLeaks oplyser, at organisationen har fået fat i de mange e-mails inden kupforsøget, men har besluttet at offentliggøre dem "som svar på regeringens udrensninger efter kuppet".

Kun få timer efter, at den afslørende hjemmeside havde offentliggjort de mange e-mails, var det ikke længere muligt for tyrkiske internetbrugere at få adgang til siden.

Den tyrkiske telestyrelse siger, at der er foretaget et "administrativt tiltag" - en vending, myndighederne ofte bruger, når de med jævne mellemrum lukker adgang til diverse sider på nettet.

Læs også: Kupforsøg giver Erdogan en blankocheck

Tyskland fordømmer Tyrkiets mange indgreb efter kupforsøget, der blev indledt fredag aften. Den tyske regering mener, at det tyrkiske styre "tilsidesætter retsstaten" ved at slå så hårdt ned på formodede modstandere.

Onsdag blev yderligere 900 politifolk fjernet fra deres poster på grund af mistanke om, at de har forbindelse til en islamisk bevægelse, som ledes af Fethullah Gülen, og som Tyrkiet mistænker for at stå bag kupforsøget.

- Stort set hver dag ser vi nye tiltag, der tilsidesætter retsstaten og ignorerer proportionalitetsprincippet, siger den tyske regeringstalsmand Steffen Seibert ifølge AFP.

- Der er ingen tvivl om, at det er dybt bekymrende.

Tyrkiet har afsat eller suspenderet omkring 50.000 soldater, politifolk, dommere, lærere og andre siden kupforsøget. Landets vestlige allierede har udtrykt dyb bekymring over den udrensning, der tilsyneladende er i gang.

Onsdag suspenderede tyrkiske myndigheder fire rektorer fra landets universiteter og gav alle akademikere forbud mod at rejse udenlands.

Den tyrkiske uddannelsesstyrelse opfordrer desuden de akademikere, der i øjeblikket befinder sig i udlandet, om hurtigst muligt at rejse hjem.

En regeringskilde forklarer, at det er et midlertidigt tiltag, der skal mindske risikoen for, at de ansvarlige bag det mislykkede kupforsøg flygter ud af landet.

TRT meddeler, at Istanbul Universitet har fjernet 95 akademikere fra deres job.

Beslutningen om at nedlægge rejseforbud for akademikere kommer dagen efter, at 1577 dekaner på universiteter over hele Tyrkiet blev fjernet fra deres poster. Samme dag har Tyrkiet ligeledes frataget licenser for 21.000 lærere på private skoler.

/ritzau/Reuters

Opdateret 20. juli 2016 kl. 19:11

Herman Hansen

...Et nyt diktatur har set dagens lys. De intelligente forbydes udrejse og de dumme sættes under våben. Jo, vi kender godt recepten.

Mads Berg, Torben Skov, Einar Carstensen, Flemming Berger, Holger Madsen, Søren Jensen, Peter Hansen, olivier goulin, Torben K L Jensen, Janus Agerbo, Søren Engelsen, Poul Sørensen og Tue Romanow anbefalede denne kommentar

Hvis nogen har været i tvivl om, at "kuppet" var Cardigans eget værk, så bekræftes dette nu dagligt.
Han har haft brug for en Rigsdagsbrand, for at kunne opnå præsidentiel magt, og suspendere det demokrati, som har bragt ham til magten. Altså trukket det fascistiske kort.
Og selvom han skulle imødekomme "folkets" dvs. partikadrenes krav om genindførelse af døds-straf med tilbagevirkende kraft, så er det dog ikke nok til at han ryger ud af NATO, eller at EU's flygtningeaftale til 22 mia kr. dermed annulleres.
At han fjerner sig fra en optagelse i EU, tager han (og EU's udenrigsministre) sig let, for Tyrkiet har aldrig været i nærheden af noget, der ligner en optagelse i EU. Forhandlingerne har hele tiden været ført på skrømt.

Klaus Lundahl Engelholt, Holger Madsen, Søren Jensen, olivier goulin, Janus Agerbo og Poul Sørensen anbefalede denne kommentar
Jørgen M. Mollerup

Et folk, et land, en leder, en sandhed. Gentager historien sig?

Einar Carstensen, Klaus Lundahl Engelholt, Flemming Berger, Holger Madsen, Søren Jensen, Hans Aagaard og Poul Sørensen anbefalede denne kommentar
Poul Sørensen

Jeg tror at Erdogan forsøger, at placere sig i alle tyrkeres bevidsthed som "lederen" og det gælder både tyrkere i Tyrkiet og tyrkere uden for Tyrkiet og det skal nok vise sig at blive et problem - for alle.

Nu er lækkene jo på tyrkisk. Er der nogen, der har set oversættelser?

Robert Kroll

Hvis tyrkerne synes, at det er morsomt , at blive regeret af en type som Erdogan, så hører de ikke hjemme i EU.

Det er synd for Tyrkiet - det kunne have været så godt, men det er på det seneste bare blevet værre og værre.

Troels Larsen

Det er imponerende så effektive det tyrkiske politi og militær er til at efterforske kuppet - allerede at have identificeret 70.000+ kupmagere! Wow - og det endda uden hjælp fra de i politi og militær, der deltog i kuppet. Det er nærmest som om der allerede var facitlister gjort klart.

Det bliver spændende at se hvilke internationale sammenhænge der eventuelt kan findes i de lækkede mails - altså hvem der støtter Erdogans snarligt færdiggjorte diktatur.

Det er en fuldstændig vanvittig situation som jeg håber der kan blive dæmmet op for, før det endegyldigt er for sent.

Flemming Berger, Søren Jensen og Janus Agerbo anbefalede denne kommentar
olivier goulin

'Forbyder akademikere at rejse ud'?
Betyder det universitetsansatte - eller vitterligt alle med en højere uddannelse?

Udrensningen synes vist at været ved at gå lidt over gevind.

/O

Peter Hansen

Here we go.... undskyld men, høre sådan et land til i NATO, og hvis ja, kan vi så ikke ligeså godt lukke Saudi-Arabien, Ægypten Yemen og lignende lande ind?

Hvad er problemet? Erdogan har jo opbakning fra en majoritet i den tyrkiske befolkning. Så hvorfor er det så overraskende at et demokrati kan afskaffe demokratiet?

Michael Andersen

Stalin ville have været pavestolt, hvis han så med hvilken hastighed Erdogan renser ud.

Stort set hver dag ser vi nye tiltag, der tilsidesætter retsstaten og ignorerer proportionalitetsprincippet, siger den tyske regeringstalsmand Steffen Seibert ifølge AFP.

Erdogan kan fortsætte. Tyrkiet er stadig en ven og en NATO-allieret.