FAKTA: Det er forbudt at være homoseksuel i Uganda

Det afrikanske land er ikke alene om forbud mod homoseksualitet. Nogle steder kan det straffes med døden.
1. august 2016 kl. 12:11

En lesbisk kvinde fra Uganda har fået lov at blive i Danmark, mens Flygtningenævnet genbehandler hendes ansøgning om asyl. Hun skulle ellers være sendt ud af landet mandag.

To andre ugandiske kvinder står til udsendelse i lignende sager. Her kan du læse mere om forholdene for homoseksuelle i Uganda:

* Siden 1952 under det britiske kolonistyre har det været forbudt at være bøsse eller lesbisk i Uganda. Samtidig forfølges homoseksuelle især i mindre lokalsamfund.

* Ugandas parlament vedtog i december 2013 en stærkt omdiskuteret lov, der skulle indføre livstidsstraf for homoseksualitet. Loven blev dog annulleret igen af landets forfatningsdomstol i august 2014 på grund af en teknikalitet.

* Ugandas almindelige straffelov, der stammer fra 1950, giver mulighed for at idømme homoseksuelle lange fængselsstraffe.

* Tabloidaviser i Uganda har ad flere omgange offentliggjort lister med navne på prominente borgere, der skulle være homoseksuelle.

* I 2011 blev aktivisten David Kato dræbt, formentlig som konsekvens af sit arbejde for homoseksuelles rettigheder.

* Ifølge Amnesty er det kriminelt at være homoseksuel i 76 lande verden over. Alene i Afrika syd for Sahara er det forbudt i 36 lande. I syv lande kan homoseksualitet straffes med døden, blandt andet i Yemen, Iran, Mauretanien og Sudan.

Kilder: Ritzau, amnesty.dk, The Guardian

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu