Vælgerne siger nej tak til lavere topskat

Samuelsen tror på blå aftale om topskattelettelser. Men få danskere ønsker topskatten ned, viser ny måling.
13. august 2016 kl. 06:11

Når Liberal Alliance lørdag holder sommergruppemøde hos Johan Bülow Lakrids i Hvidovre, så vil meldingen ikke overraskende være, at topskatten skal ned.

Det er en af de mest effektive veje til at sikre vækst og dermed arbejdspladser, som dem lakridsfirmaet har skabt, mener LA-leder Anders Samuelsen.

Men spørger man danskerne, så er appetitten på skattelettelser i efterårets 2025-forhandlinger på Christiansborg til at overse.

I en ny måling, som Voxmeter har foretaget for Ritzau, svarer 34,1 procent ja til, at de ønsker skattelettelser i efterårets forhandlinger, mens 54,1 procent siger nej tak.

Og tvinger man danskerne til at skulle fordele skattelettelserne, så er det kun 9,3 procent, der vil lette topskatten.

Det får dog ikke Samuelsen til at ryste på hånden:

- Vi er ikke et meningsmålingsparti. Vi er et holdningsparti. Så vi laver politik efter, hvad vi mener, der er rigtigt for Danmark, siger Anders Samuelsen.

Han mener ikke, at resultatet af målingen er overraskende:

- Der er skabt en retorik om, at enten er det skattelettelser, eller også er det velfærd. I vores hoveder er det slet ikke sådan, det hænger sammen. For os er det en forudsætning for velfærd, at man letter nogle skatter, siger Anders Samuelsen.

Hos Liberal Alliance kæder man Danmarks flerårige problemer med at komme op på en BNP-vækst på to procent eller mere sammen med skattetrykket.

- Resultatet af strategien med ikke at lave skattelettelser og i stedet bruge pengene på velfærd er, at vi ikke har nogen vækst i Danmark. Effekten er nulvækst og i perioder minusvækst. Det vil sige, at der er færre penge til velfærd, end der kunne have været.

- Det skal vi rette op på, siger Anders Samuelsen.

Og det er der råd til, mener han. Forud for forhandlingerne gør Samuelsen regnestykke simpelt op.

Ifølge Finansministeriet er der et såkaldt råderum på 42 milliarder kroner frem til 2020. De penge kan bruges på skattelettelser eller øget offentlig forbrug, uden at der bliver underskud i år 2020.

Liberal Alliances holdning er, at partiet i en aftale bør have råderet over ca. 6 af de milliarder, fordi man leverer 13 ud af de 90 mandater i blå blok.

Og kombinerer man eksempelvis udlændingestramninger og andre ting, så er der rigeligt råd til at bruge 2,6 milliarder kroner på topskattelettelser, mener LA-lederen.

Han har tilsyneladende bred opbakning til sin kontante linje fra baglandet. Ritzau har lavet en rundspørge til 120 LA-tillidsfolk. Samtlige 51, der har svaret, siger, at LA bør vælte regeringen, hvis der ikke sættes penge af til en topskattelettelse i 2025-planen.

LA's krav er, at topskatten sænkes med minimum fem procentpoint. Det har regeringen skrevet ind i sit regeringsgrundlag. Og statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) fastslog fredag, at ambitionen vil blive taget med i 2025-planen.

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Team Saxo Bank læser ikke den slags målinger, der er lavet flere gange om spm., og som viser en stabil modstand mod topskattelettelser. Da Team Saxo Bank er lige så resistente overfor alt hvad der går partiet imod, så vil fremture med det eneste punkt de har i partiprogrammet.

Steffen Gliese

En forudsætning for velfærd er, at de rige får taget en stor del af deres penge, så de er ligeså knyttede til samfundet som den fattigste flygtning.

Hvilket overraskende resultat af denne meningsmåling. Der er kun ca. 10% af skatteyderne der betaler topskat. Det vil sige at der er rigtig mange der ikke betaler det der synes den skal sænkes.

Det ville give mere vækst hvis man spredte 2600000000kr fra helikoptere over landet.

Flere penge til de mest velhavende, forsvinder bare i dyrere mursten.

Steffen Gliese

Topskatten skal op - den nuværende topskat skal være mellemskat, og folk med indtægter over 900.000 skal betale 60% af alt over, der ikke direkte omsættes i job.
Dertil kommer den nye robotskat, hvor den af liberale så efterspurgte 40% bruttoskat giver mening, fordi der er tale om maskiner, der ikke behøver fradrag til fagforening og transport og boliglån. De er præcis så meget pengemaskiner som de enarmede tyveknægte, der er direkte tilkoblet SKAT.

Carsten Svendsen

Jeg tvivler på, at der er nogle af Finansministeriets "regnedrenge m/k", der ikke har økonomisk fordel af en nedsættelse af topskatten.
Alle folketingsmedlemmer, "skærmtrolde/mikrofonholdere", virksomhedsledere og div. økonomiske partistøtter ligger højst sandsynlig i topskatteyder-segmentet.
Der kommer en nedsættelse af topskatten! :o(

@Steffen Gliese. Hvis vi nu helt utopisk antager at med sådant et skattesystem ville det samlede skatteprovenu falde. Ville du så også gå ind for det?

Vælgerne er blevet klogere.
Før i tiden ville vælgerne have både skattelettelse og samfundsforbedringer, på en gang...

...eller også er opinionsinstitutterne blevet bedre til at formulere deres spørgsmål.

mike twardale

Meningsmålinger kan frames til at vise alt muligt. Men jeg kender folk med lange uddannelser, som tager fri for at lave deres bil eller lægge fliser. Det er ueffektivt og det skaber ikke mere velfærd..

Michael Pedersen ...der er da mere end 9% der betaler top-skat og derudover viser den lave tilslutning, at absolut ingen tror på Liberal Alliances politiske budskab om, at "Hvad der er godt for danske milliardærer, det er godt for danskerne" ...og det er jo et problem for Lars Sejrs politiske projekt.

Sidst Liberal Alllinace blev udsat for disse realiteter gav de den socialistiske propaganda skylden ...det er de dog holdt op med.

Apropos skattelettelser så viser DR og TV2 ofte hvor meget forskel der er på sygeplejerskens 346 kr og direktørens 8000 kr i skattelettelse. Det de altid glemmer at vise er hvor meget de faktisk betaler i skat hver især. Det er stadigvæk sådan at 10% betaler betaler 50% af den samlede skat i Danmark. En anden interessant iagttagelse er at når skatten sættes op er det i altid i procent. Når den skal sættes ned skal alle have det samme beløb i kr uanset hvor meget man bidrager. Hvis man laver tilstrækkelig mange skattereformer efter denne model vil det snart kun være de rigeste 10% der overhovedet betaler skat.

Carsten Svendsen

Hvad vil du helst?
1.Tjene 1 million og betale 60% i skat - d.v.s. have 400.000kr til forbrug.
2.Tjene 0,4 million og betale 40% i skat - d.v.s. have 240.000kr til forbrug.

Henrik Plaschke

Michael Pedersen

Det er da sikkert rigtigt, at de fleste lavtlønnede er tilhængere af topskat. Det forstår jeg godt.

Men vi er da heldigvis også en del individer i dette samfund, der ikke blot tænker på vores egen pengepung, men også på hensynet til samfundet og vores medmennesker. Det er en af forskellene mellem samfundssind – eller skulle vi kalde det solidaritet? - og almindelig banal selvtilstrækkelig egoisme af samfundsnedbrydende karakter.

Vi ikke blot betaler, vi stemmer også på partier, der støtter topskatten. Og måske endda forhøjelser af denne.

Kurt Nielsen, Brian Jensen og Jens Erik Starup anbefalede denne kommentar