Telegram

EU har mistet tro på handelsaftale med USA under Obama

En stor handelsaftale mellem EU og Canada ventes underskrevet 27. oktober, men en aftale med USA trækker ud.
Telegram
23. september 2016 kl. 18:13

EU har nu officielt mistet troen på, at verdens største frihandelsaftale mellem EU og USA kan forhandles færdig, mens Barack Obama er præsident.

Det har ellers været det erklærede mål under forhandlingerne om den såkaldte TTIP-aftale, der i givet fald vil omfatte 850 millioner forbrugere på begge sider af Atlanterhavet.

Men efter EU's uformelle handelsministermøde fredag i Bratislava står det nu klart, at ingen EU-lande længere tror på, at aftalen bliver færdig i år.

- Det er ikke realistisk at afslutte forhandlingerne med USA inden årets udgang, siger handelsminister Peter Ziga fra det slovakiske EU-formandskab.

EU's handelskommissær, Cecilia Malmström, siger, at "det ser stadig mere usandsynligt ud", at TTIP-aftalen bliver færdig i Obamas præsidentperiode.

Både Frankrig og Østrig ønskede forhandlingerne stoppet for i givet fald at starte på en frisk senere.

TTIP-forhandlingerne er da også stødt på voksende modstand. Blandt andet frygter stadig flere, at en aftale vil gå ud over beskyttelsen af forbrugerne, fødevaresikkerheden og miljøet.

Men forhandlingerne mellem EU og USA fortsætter foreløbig med en ny runde i New York i begyndelsen af oktober.

Men fra januar vil der ifølge Cecilia Malmström komme en pause på mindst et halvt år, mens en ny amerikansk præsident får sit hold på plads.

Udenrigsminister Kristian Jensen (V) er glad for, at "forhandlingerne om en ambitiøs og balanceret TTIP-aftale fortsætter".

- Frihandel betyder job og vækst, også i hele Danmark, siger han.

Også i Dansk Industri håber man på, at frihandelsaftalen kommer på plads. Her ser man uforstående på Frankrig og Østrigs ønske om at forhale processen.

- Nu ligger der allerede flere års hårdt arbejde nede i maskinrummet, og det vil være fuldstændig fjollet at smide over bord. Så selvfølgelig forventer vi, at forhandlingerne vil fortsætte, siger Peter Thagesen underdirektør i DI.

Mens en frihandelsaftale med USA dog har lange udsigter, forventer EU til gengæld at komme i mål med en frihandelsaftale med Canada i næste måned.

Ligesom TTIP-forhandlingerne er løbet ind i voksende modstand, har der dog også været drama om den såkaldte Ceta-aftale mellem EU og Canada.

Den blev ellers forhandlet færdig for to år siden, men er pludselig blevet mødt med de samme bekymringer, der omgiver TTIP.

EU og Canada vil nu udarbejde en juridisk bindende erklæring, der skal fungere som et tillæg til frihandelsaftalen for at komme uroen i møde.

På et ekstraordinært handelsministermøde 18. oktober ventes EU derefter at bane vejen for, at Ceta-aftalen kan underskrives 27. oktober på et topmøde i Bruxelles mellem EU og Canada.

/ritzau/

Opdateret 23. september 2016 kl. 21:26

Carsten Svendsen

Hvor bliver befolkningen i EU og USA af?

Befolkningen bliver ikke spurgt!