FAKTA: Hvem og hvad er G20?

Storbritannien, Tyrkiet, Argentina og Indien er nogle af de landes ledere, der er samlet til G20-topmøde.
4. september 2016 kl. 15:11

Nogle af verdens mest magtfulde ledere er lige nu samlet til det tilbagevendende G20-topmøde, der i år bliver afholdt i Kina.

Læs her, hvad G20 er:

* G20 er en sammenslutning af 19 af verdens industrilande og vækstøkonomier samt EU, der drøfter økonomiske anliggender.

* De 19 medlemslande er Argentina, Australien, Brasilien, Canada, Kina, Frankrig, Tyskland, Indien, Indonesien, Italien, Japan, Mexico, Sydkorea, Rusland, Saudi-Arabien, Sydafrika, Tyrkiet, Storbritannien og USA.

* Medlemmerne repræsenterer omkring 85 procent af verdensøkonomien og to tredjedele af verdens befolkning.

* G20 udspringer af G6-samarbejdet mellem USA, Storbritannien, Frankrig, Tyskland, Italien og Japan, der siden 1975 har holdt uformelle møder om fælles økonomiske udfordringer. G6 er siden vokset til G8, da Canada og Rusland kom med. Ruslands medlemskab blev dog suspenderet i 2014, efter landets annektering af den ukrainske halvø Krim.

* Topmødet i år, der er sammenslutningens 11. topmøde, varer to dage fra 4. til 5. september og bliver afholdt i Hangzhou i Kina.

* Der er også inviteret en række gæster til at deltage i mødet. Blandt andet FN, Den Internationale Valutafond, Verdensbanken og verdenshandelsorganisationen WTO.

* Initiativet til gruppen blevet taget i 1999, hvor det blandt andet var landenes finansministre, der mødtes.

* Siden finanskrisen i 2008 har der været årlige eller halvårlige topmøder, hvor det i stedet er landenes ledere, der deltager.

* Værtsskabet går på skift mellem landene. Sidste år blev mødet holdt i Antalya i Tyrkiet.

* Forsamlingen har ingen formel beslutningskraft, men mødernes sluterklæringer udstikker retningslinjer for, hvad de magtfulde lande vil og kan sammen.

Kilder: G20's officielle hjemmeside, Reuters, The Telegraph, Ritzau.

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu