Holstebro vil have loft for tosprogede i vuggestuer

I stedet for loft over tosprogede i daginstitutioner vil pædagogerne øge normering og sprogstimulering.
13. september 2016 kl. 12:11Opdateret 13. september 2016 kl. 14:56

Der skal være grænser for andelen af tosprogede elever i folkeskolen.

Det mener man i Holstebro Kommune, der som en af landets første kommuner har besluttet, at der højst må være 18 procent tosprogede elever i hver klasse.

Men kommunen er klar til at tage skridtet videre og indføre et lignende loft i vuggestuer, børnehaver og andre dagtilbud før skolen.

- Mange undersøgelser viser, at det er utroligt vigtigt, at man får talt dansk fra starten af, siger viceborgmester Torben Gudiksen (R), Holstebro Kommune.

- Hvis man kommer fra et hjem, hvor der ikke tales dansk, og til en børnehave eller daginstitution, hvor de andre børn heller ikke taler dansk, hvornår skal man så næsten få det lært, siger viceborgmesteren.

- Derfor har vi sagt, at vi vil kigge på området før skolen, altså daginstitutioner og dagtilbud, siger viceborgmesteren.

Der er endnu ikke truffet en konkret beslutning om at indføre et loft på førskoleområdet, men der er ifølge Torben Gudiksen tale om en politisk hensigtserklæring.

Hos Børne- og Ungdomspædagogernes Landsforbund, Bupl, er man ikke begejstret for forslaget om et loft over andelen af tosprogede.

- Vi synes, man skal være meget varsomme med det, fordi det jo handler om, at man flytter børn fra deres nærmiljø, siger formand for Bupl Elisa Bergmann.

Når loftet er nået, vil de tosprogede børn blive henvist til et andet dagtilbud, som måske ligger længere væk fra hjemmet.

Det kan ifølge Bupl-formanden få forældrene til helt at droppe dagtilbuddet til barnet.

- De senere år har vi set, at familier med tosprogede børn i højre grad har valgt daginstitutioner til.

- Hvis familien oplever, at man skal langt væk fra, hvor man bor, tror jeg, at nogle familier vil vælge tilbuddet fra igen, siger Elisa Bergmann.

I stedet for et loft vil pædagogernes formand hellere styrke normeringen i dagtilbud med mange tosprogede børn.

- Vi mener, at man hellere skal flytte fokus på kvaliteten i de daginstitutioner og for eksempel se på normeringen, så man kan arbejde endnu mere intensivt med sproget, siger Elisa Bergmann.

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu