Telegram

Journalist nær IS-højborg: Danskere slås for kalifatet

Islamisk Stat får assistance fra danskere i storbyen Mosul i Irak, fortæller en dansk journalist i området.
Telegram
13. september 2016 kl. 20:43

Den militante gruppe Islamisk Stat sidder fortsat tungt på sin sidste bastion i Irak, Mosul. Og med til at kæmpe for Islamisk Stat og håndhæve dens ufravigelige regler er fremmedkrigere fra Danmark.

Det fortæller den dansk-kurdiske journalist og forfatter Deniz Serinci. Han opholder sig uden for den irakiske storby.

- Efterretningskilder har fortalt mig, at der er danskere i Mosul, siger han.

Fremmedkrigere vil fortsat rejse fra Danmark til eksempelvis Irak for at slutte sig til Islamisk Stat, vurderer han.

Også selv om et forbud mod, at danskere opholder sig i området, snart træder i kraft.

Folketinget vedtog i juni et lovforslag, der gør det muligt at lave forbud mod indrejse i udvalgte krigszoner. Regeringen meddelte tirsdag, at det fra 30. september er ulovligt at rejse til blandt andet Mosul-distriktet i Irak uden tilladelse fra politiet.

- Et forbud vil afholde nogle. Men jeg tror ikke, at det vil afholde alle. Hvis du virkelig gerne vil kæmpe for Islamisk Stat og et kalifat, som lige nu er truet på dets eksistens, så tager du afsted, siger Deniz Serinci.

Han nævner, at Islamisk Stat har mistet 45 procent af det territorium, som gruppen besad for bare to år siden i Irak. Islamisk Stat har altså brug for opbakning.

- Der er nogle, der er villige til at kæmpe for kalifatet til sidste mand, siger Deniz Serinci.

Den dansk-kurdiske journalist er i Irak for blandt andet at undersøge Islamisk Stats brug af fremmedkrigere og sexslaver. Han har været i kontakt med flere irakere, som er flygtet ud af den militante gruppes jerngreb i Mosul.

- De fortæller, at Islamisk Stat er stærkt til stede og kontrollerer byen.

Der er blandt andet halal-kontrol af købmænds fødevarer. Og der er politi, der tjekker, at kvinder er fuldt tildækkede, har handsker på og ikke går med for høje hæle.

- Men i forhold til tidligere, hvor jeg har været i Irak, beretter flere om mere utilfredshed i Mosul. Der er flere, der for eksempel åbenlyst ryger, selv om det ifølge Islamisk Stat er forbudt, siger Deniz Serinci.

/ritzau/

Opdateret 13. september 2016 kl. 21:21