Telegram

Løkke har 470 millioner med til Myanmars Aung San Suu Kyi

Over de næste fire år vil Danmark sende millioner af kroner til Myanmar. Pengene skal sikre vækst og fred.
Telegram
19. september 2016 kl. 14:26

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) kom ikke tomhændet, da han mandag mødte Myanmars udenrigsminister, Aung San Suu Kyi, i forbindelse med FN's Generalforsamling i New York.

Statsministeren annoncerer i forbindelse med mødet, at Danmark vil bidrage med 470 millioner kroner over de næste fire år. Pengene skal hjælpe med at sikre vækst og fred i Myanmar.

- Aung San Suu Kyi er en af vor tids store frihedshelte, der har gennemlevet meget i sin kamp for demokrati, siger Lars Løkke Rasmussen i en skriftlig kommentar.

- Danmark har gennem årtier støttet de demokratiske kræfter i landet. Nu går det den rigtige vej, og vi holder fast.

‎Det er det første egentlige landeprogram for det danske samarbejde med Myanmar. Programmet skal støtte op om den positive demokratiske overgangsproces, der er foregået de seneste år.

Senest har Aung San Suu Kyi og hendes parti 1. april 2016 kunnet overtage regeringsmagten efter en valgsejr i november 2015.

Magtovertagelsen kom efter en længere periode med fremskridt i landet. Allerede i 2013 ophævede EU således hovedparten af sine sanktioner mod Myanmar - det tidligere Burma.

Det skete ifølge daværende udenrigsminister Villy Søvndal (SF) "som kvittering for de demokratiske fremskridt, der uomtvisteligt har fundet sted de sidste to år".

Dengang opretholdt EU dog beslutningen om ikke at sælge våben og udstyr, der kan bruges til intern undertrykkelse af mindretal i Myanmar, fordi landet på daværende tidspunkt var ledet af en militærjunta.

Udviklingen i Myanmar siden da belønnes ikke bare fra dansk side - men også fra andre af verdens lande.

I sidste uge mødte USA's præsident, Barack Obama, Aung San Suu Kyi i Det Hvide Hus og fastslog i den forbindelse, at USA også vil løfte de årelange sanktioner mod landet.

Den positive udvikling i Myanmar har gjort Aung San Suu Kyi til en ombejlet person ved mødet i FN-bygningen i New York. Alligevel er det lykkedes danske diplomater at sikre statsministeren en 20 minutter lang samtale med Myanmars udenrigsminister.

Den 71-årige nobelfredsprismodtager Aung San Suu Kyi opfattes som den reelle leder af Myanmar.

For Danmark bliver det dermed et vigtigt møde i kanten af FN-topmødet, der i år har særligt fokus på flygtninge og migranter.

/ritzau/

Opdateret 19. september 2016 kl. 18:16