Løkke: Derfor må vi ændre SU-systemet

SU trues af stadig flere udenlandske studerende, som rejser fra Danmark efter eksamen, siger statsministeren.
1. september 2016 kl. 17:01

SU stod i centrum, da statsminister Lars Løkke Rasmussen (S) torsdag forklarede regeringens 2025-plan i festsalen på Københavns Universitet (KU).

Flere studerende kritiserer kraftigt regeringen for at ville omlægge SU med mere lån og mindre stipendium. Det mindskes med 800 kroner om måneden.

Løkke forklarer, at SU-ændringerne skal sikre, at mange udlændinge ikke straks forlader Danmark med en gratis uddannelse:

- I 2011 læste 33 rumænere på SU i Danmark. Sidste år var der 1313. Antallet af unge som læser på SU som vandrende arbejdskraft er syttendoblet på få år. Og der kommer stadig flere, siger Lars Løkke Rasmussen.

Han støtter, at uddannelser er gratis i Danmark modsat andre lande. Men den danske SU er "markant mere attraktiv" end ordningerne i andre lande, mener statsministeren.

Staten spytter årligt 20 milliarder kroner i SU. Dermed koster SU lige så meget som alle danske uddannelsesinstitutioner, forklarer statsministeren.

- Man kan spørge, om det er en rigtig prioritering: At vi bruger lige så mange skattekroner på at forsørge vore unge, mens de læser, som på at undervise dem, siger Lars Løkke Rasmussen.

Uden for Københavns Universitet står Yasmin Davali, formand for Danske Studerendes Fællesråd sammen med en snes unge med skilte som:

" Vi er Danmarks fremtid", "Invester i fremtiden", "SU er min Løkke", "Nedskæringer er nederen", "Lyt til elever og studerende", "Gæld, nej tak", "SU er en investering i Danmarks fremtid", "Uddannelse er sko, Lars, som enhver investering".

Inde i festsalen kritiserer flere studerende SU-omlægningen. De får hverken råd til bøger eller husleje, mener de.

Lars Løkke Rasmussen mener dog, at de studerende trods ændringerne vil have nok til at klare sig:

- Vi reducerer stipendiet en smule. Ti gengæld giver vi langt bedre lånevilkår. Det er rentefrit og en stor skattepræmie, når man er færdig med at læse. Vi vil stadig have verdens bedste SU - langt bedre end i Sverige og Norge, siger statsministeren.

Regeringen har endnu ikke flertal for sit udspil. Først fredag begynder forhandlingerne i Finansministeriet om 2025-planen og finansloven.

I midten af november håber regeringen at kunne præsentere en aftale, der har opbakning fra et flertal på Christiansborg.

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Det er så bizart en fremlæggelse at blande de unges underhold sammen med institutionernes bevillinger.
Løsningen er den samme som altid: sprogkrav til udenlandske studerende om at kunne gennemføre uddannelse på dansk.

EU undergraver det danske velfærdsamfund og de danske værdier. EU er gået alt alt for langt og skal reduceres til det indre marked og sikkerhedspolitik. Stop for arbejdskraftens fri bevægelighed og anden undergravende aktivitet.

Som EU er udformet i dag er det et projekt, som udelukkende tilgodeser den højere middelklasse og den økonomiske magt elite, som skummer fløden på at den laveste fællesnævner for løn og arbejdsvilkår i EU danner rammen for resten af EU med arbejdskraftens fri bevægelighed.

...Og nu skal det danske SU system rammes - Hvad bliver det næste? Nå jo, folkepensionen. Sådan en findes jo heller ikke i det meste af EU.

Lennart Kampmann

SU er den direkte vej til at forvandle unge til gode lydige lønmodtagere, der makker ret.

Det er en gavmild ordning, der gavner mange, og tager broden fra de mest rebelske.

Hvis målet er at skabe en kreativ, selvstændig generation, er SU måske ikke det helt rigtige middel. SU sikrer det gennemsnitlige og sikre. SU tæmmer trangen til risikovillig iværksætteri. Men det er måske også essensen i dansk kultur.....Moderation, tag det roligt....

Med venlig hilsen
Lennart

Det er EU's skyld det hele
Studerende kommer rendende udefra og tømmer vis SU-ordning, men den trafik må vi ikke selektivt gå efter og søge at begrænse, sir' EU, så derfor rammes alle, også de danskfødte studerende, der således også kommer til at betale gildet for alle de tilløbne, hvoraf mange allerede har lugtet fidusen - goddaw do, bekvemmelighedsstudent ...

Nej, Lennart Kampmann, SU tæmmer ikke noget som helst - alle mulige andre indskrænkninger i friheden gør.
SU er en del af det ansvar for hinanden, som er velfærdssamfundet. Jeg har følt mig kaldet til at gennemtænke, hvad jeg egentlig tror, der er på spil - især i forhold til fremmede, der kommer hertil.
Min konklusion er, at vi ser et fundamentalt brud på, hvad vi hertillands betragter som god moral: at fællesskabet tager sig hinanden, og vi i kraft af dette fællesskab og dette gensidige ansvar opnår en højere grad af frihed og lighed og broderskab end andre; det er angrebet på dette, som byder folk så meget imod - fordi vi finder det forargeligt, at folk kommer hertil fra lande, som åbenlyst ikke udfolder en sådan interesse for hin enkelte borgers velbefindende.