Telegram

Ornitologer frygter giftdrab efter nyt fund af død havørn

I løbet af de seneste år er flere rovfugle fundet døde efter at være blevet forgiftet med ulovligt stof.
Telegram
29. september 2016 kl. 14:11

En havørn er for nylig blevet fundet død på en mark i Nordsjælland - muligvis dræbt bevidst af lokale i området.

Den store rovfugl var mere end fire kilo tung og sund og rask. Dødsårsagen er forgiftning med et forbudt stof, der tidligere har taget livet af rovfugle i Danmark.

Det skriver TV2 Lorry.

Havørne-hannen blev fundet nær Smørum og blev bragt til DTU Veterinærinstituttet. Her har man påvist, at fuglekroppen havde et højt indhold af stoffet carbofuran.

Dermed har ørnen lidt samme skæbne som en række andre rovfugle de seneste år.

Knud Flensted, der er biolog i Dansk Ornitologisk Forening, sendte den døde ørn til obduktion, og han ærgrer sig over tendensen.

- Det er trist, at vi i den danske natur bliver ved med at finde eksempler på giftdræbte rovfugle, hvor det tilsyneladende i særlig grad går ud over havørne og røde glenter.

- I løbet af de seneste få år er der fundet syv døde havørne, der havde den illegale gift i sig, siger han til TV2 Lorry.

Ornitologer har tidligere slået alarm over den fortsatte brug af den ulovlige og farlige insektgift carbofuran i Danmark. Særligt fordi noget peger på, at fuglene bliver dræbt bevidst.

- Meget tyder på, at carbofuran florerer på visse egne og i visse kredse, der ikke bryder sig om rovfugle eller andre dyr, som så forgiftes, siger Knud Flensted til TV2 Lorry.

- Det mønster, vi har kunnet uddrage på baggrund af de senere års giftdrab på rovfugle, viser, at der bliver lagt kød forgiftet med carbofuran ud, som de ådselædende fugle så æder af, hvorefter de øjeblikkeligt dør.

Skadedyrsmidlet sælges under navnet Furadan eller Curater og blev forbudt i EU allerede i 2008.

Siden 2010 har der i den danske natur været en halv snes tilfælde, hvor den stærke insektgift har dræbt fredede rovfugle. Fuglene dør næsten øjeblikkeligt efter at have spist forgiftede ådsler.

I 2015 døde en hel tårnfalkefamilie på Lolland af giften, mens også hav- og kongeørne samt røde glenter er blevet dræbt af giften.

/ritzau/