Telegram

Regioner: Demens er en bombe, der kræver flere penge.

Nyt udspil til en handlingsplan for demens er en god start, men kræver flere penge, siger regionsformand.
Telegram
26. september 2016 kl. 16:18

Formanden for Danske Regioner, Bent Hansen (S), bakker op om regeringens mål i en ny handlingsplan om at halvere brugen af omdiskuteret antipsykotisk medicin til demente frem mod 2025.

- Vi skal ikke medicinere borgere, der ikke har brug for medicin. Derfor er det godt og rigtigt at se på, hvordan vi kan nedbringe forbruget. Regionerne vil gerne bidrage med den nødvendige ekspertise til at rådgive de praktiserende læger, så det vil være et oplagt sted at kigge hen, siger Bent Hansen.

Bedre og hurtigere udredning af demente er ifølge regionerne et andet vigtigt punkt blandt demensplanens i alt 27 udspil.

- Vi skal have sikret den rette udredning af borgere med demens. Når en borger rammes af symptomer, er det afgørende, at der hurtigt kommer en afklaring. Når vi samtidig samler kræfterne på færre udredningsenheder end i dag, kan det få en stor betydning i rådgivningen af de praktiserende læger og i selve udredningsarbejdet, siger Bent Hansen.

Verdenssundhedsorganisationen, WHO, har kaldt demens ikke bare et sygdoms- men et samfundsproblem, fordi antallet stiger massivt i takt med den aldrende befolkning, og så mange berøres indirekte.

Bent Hansen er derfor ligesom kommunerne bekymret for, om pengene rækker til ambitionerne, når hjælpen både skal være bedre og modtagerne bliver stadigt flere.

- Det er rigtigt godt, at vi nu kommer i gang. Men udvikler det sig, som vi frygter, så bliver man nødt til at se på allerede om et par år, hvordan den økonomiske ramme kan udvides yderligere, siger han.

- Det er jo en bombe, når vi fremadrettet taler om over 100.000 og ikke som nu 35.000 demente. Ikke mindst i takt med forventningerne om, at vi skal gøre det bedre end nu. Så det her er en god start, men pengene rækker næppe til det hele, siger han.

Sundheds- og ældreminister Sophie Løhde (V) skal nu drøfte planen med partierne bag satspuljeforliget.

/ritzau/