Flere trækfugle ændrer adfærd og overvintrer i Danmark

Stor stigning af grågæs, der vælger at overvintre i landet, er kun begyndelsen, mener fugleekspert.
7. oktober 2016 kl. 08:02

Flere fuglearter har ændret adfærd og er begyndt at udskyde eller helt aflyse turen sydpå for i stedet at overvintre i Danmark, skriver DR Syd.

Det gælder blandt andet grågåsen.

I perioden fra december 2015 til marts i år er der observeret 9800 grågæs i Danmark, mens der i samme periode i 1990 til 1991 kun blev observeret 139.

Det viser tal fra Dansk Ornitologisk Forening, der hvert år får en million data fra fugleinteresserede danskere.

Selv om de nyeste tal endnu ikke er renset for gengangere, er den store stigning markant, mener formanden for Dansk Ornitologisk Forening, Egon Østergaard.

- Det giver et helt klart billede på en ny tendens. Jeg er virkelig overrasket. Det er en meget markant stigning på det her område, siger han til Ritzau.

Vinterklimaet i Danmark er blevet mildere, og det er grunden til den øgede bestand af grågæs, der vælger at overvintre i Danmark, mener formanden.

Ifølge ham vil den store del af grågæs, der overvintrer i Danmark, medføre, at der kommer endnu flere grågæs til landet.

De gæs, der bliver i Danmark, mister ikke nær så meget fedt over vinteren. De er derfor i langt bedre form end dem, der har taget den opslidende rejse sydpå.

Ifølge Egon Østergaard vil det betyde, at de overvintrende gæs kan komme hurtigst til de gode ynglesteder.

- Den enorme stigning i antallet er kun begyndelsen, forudser formanden.

Men selv om den store bestanddel af grågæs vil være til stor fornøjelse for fugleinteresserede danskere, er det ikke alle, der er lige begejstrede, lyder det.

Landmænd, der tidligere har haft problemer med gæs, der spiser deres afgrøder, kan se frem til flere sultne fugle på deres grunde.

- Problemet ved det er, at det er svært at styre frie fugle, siger Egon Østergaard.

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu