Telegram

Minister vil gøre det lettere for mænd at teste faderskab

Mænd skal have bedre mulighed for at teste faderskab, mener socialministeren. Foreningen Far bakker op.
Telegram
17. oktober 2016 kl. 04:36

Danske mænd skal have bedre mulighed for at bevise, om de er den biologiske far til et barn eller ej. Det skriver Jyllands-Posten.

Socialminister Karen Ellemann (V) står bag forslaget i sin fremlagte skilsmissepakke, som politikerne inden længe skal forhandle om.

Mænd kan ikke anlægge en faderskabssag, hvis barnets mor er gift eller lever fast med en anden mand.

Men det er ubalanceret, mener ministeren.

Hun vil derfor give mænd bedre mulighed for at få testet faderskabet inden for barnets første leveår. En sådan sag skal i dag anlægges, inden barnet er et halvt år gammelt.

- Jeg mener, at man så vidt muligt har ret til at få afklaret, hvem der er ens biologiske forældre.

- Men faderskabet skal afklares hurtigt og inden for barnets første år, for jeg vil ikke bidrage til, at barnets familieliv forstyrres i en alder, hvor det er for sent at skifte far, siger Karen Ellemann til avisen.

Foreningen Far ønsker slet ikke en tidsfrist for, hvor sent i barnets liv man kan få testet faderskabet, skriver Jyllands-Posten.

Omvendt peger Rasmus Kjeldahl, direktør i Børns Vilkår, at børn ikke skal indgå i årelange juridiske tovtrækkerier, som skaber usikkerhed om barnets familieforhold.

- Jeg har en vis forståelse for, at tidsfristen måske skal være længere end de seks måneder, som den er i dag, siger han til Ritzau.

Rasmus Kjeldahl mener, at en tidsfrist på et år er acceptabel.

- Men det er vigtigt, at der bliver skabt ro om det sociale faderskab, altså hvem er det, der har barnet og kan bestemme over barnet. At man så senere i livet kan være nysgerrig på det biologiske faderskab, er en anden ting, siger han.

/ritzau/