Telegram

Mistænkeligt forbrug fører til massespærring af kort

Der ligger en større efterforskning bag Nets' anbefaling om at spærre 100.000 betalingskort, forklarer Nets.
Telegram
26. oktober 2016 kl. 10:10

Det er et resultat af intensiv overvågning og efterforskning fra Nets af danske betalingskort, der onsdag har ført til en anbefaling om at spærre 100.000 danske kort.

Det oplyser Kaspar Kock Kristensen, der er vicedirektør for misbrugsbekæmpelse hos Nets.

- Vi overvåger alle de transaktioner, der går fra danskudstedte kort, i realtid, for at se om der er mønstre, der tyder på misbrug. Så griber vi ind og stopper misbruget, mens det sker, siger han.

I overvågningen leder Nets efter en pludselig ændring i adfærd fra betalingskortet.

Det kan både være mange transaktioner kort efter hinanden. Det kan også være indkøb af ting, der ikke passer på kortbrugerens normale adfærd.

Herefter sammenholder Nets de forskellige kort med mistænkelig adfærd for at undersøge, om kortene kan spores tilbage til en bestemt internetforretning.

Derefter beder Nets bankerne udskifte de danske betalingskort, der er brugt i internetforretningen i den tidsperiode.

Det er tilfældet med de 100.000 betalingskort, som Nets onsdag anbefaler at spærre.

Tidligere har Nets bedt bankerne spærre og udskifte 15.000 andre betalingskort i samme sag.

Onsdag udvidede Nets den tidsperioden, hvori de mistænker, at kortoplysninger kan være stjålet. Det førte til den nye anbefaling, forklarer Kaspar Kock Kristensen.

- Vi ved med stort set sikkerhed, at der over et par år er blevet opsamlet oplysninger på den her hjemmeside, uden at den pågældende internetforretning har været bevidst om det, siger han.

- De er givetvis i gang med at lukke sikkerhedshullerne nu, men det er ikke en forretning, som Nets har nogen aftale med, så vi ved ikke, hvad der foregår hos forretningen.

Kaspar Kock Kristensen påpeger, at onsdagens anbefaling kun gælder omkring én procent af alle danske betalingskort.

- Som forbruger skal man ikke gøre noget. Man skal afvente, at man bliver kontaktet af banken.

- Og hvis ikke man bliver kontaktet de kommende dage af banken, så er det fordi, at der ikke er noget med dit kort, siger han.

/ritzau/

Opdateret 26. oktober 2016 kl. 10:21

Lise Lotte Rahbek

Orv ... så er det sørme godt at kontanterne ikke er afskaffet, va

Flemming S. Andersen, Freddy Andersen, Anne-Marie Krogsbøll og Britt Kristensen anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Mit kort blev lukket i et par dage, fordi jeg havde købt arbejdsbukser for ialt 1500 kr. hos Kühl i USA. Det ene par var korte bukser og købet fandt sted i september! Måske er den detalje Nets reagerer på? Godt de er vågne!

...Pisse fedt, hvis man er ved at køre tør for benzin langt væk hjemmefra og opdager ens kort er blevet spærret pga. en eller anden mistanke opstået på den anden side af kloden.

Gælder en sådan spærring mon såvel dankort delen som visakort delen, hvis der er tale om et Visa/Dankort? Eller fungerer dankortet forsat selv om visadelen er spærret?

...Det er ikke NETS som står for overvågningen af internationale kreditkort. Det gør f.eks. VISA og Mastercard. Når et kort bliver spærret fordi en netbutik har fået hacket sine kreditkort data bliver det ikke åbnet igen. Du får tilsendt et nyt kort - Ellers giver det ligesom ikke mening ;-)