Telegram

Moldova kigger mod Moskva ved første runde af præsidentvalg

Tilliden til Vesten er svækket i fattige Moldova efter korruptionsskandale. Prorussisk kandidat står til sejr.
Telegram
31. oktober 2016 kl. 05:26

Vælgerne i det østeuropæiske land Moldova ser ud til at ville have et tættere forhold til Rusland.

I første runde ved præsidentvalget i den tidligere Sovjetrepublik fik den prorussiske kandidat Igor Dodon fra socialistpartiet 48,5 procent af stemmerne med cirka 99,5 procent af stemmerne optalt.

Hans modkandidat, den EU-venlige Maja Sandu, står til en opbakning på 37,5 procent.

Resultatet betyder dog, at de skal ud i en ny valgrunde. Dodon havde brug for mindst 51 procent af stemmerne for at tage sejren i første runde.

Moldova ligger klemt inde mellem Ukraine og Rumænien og har siden Sovjetunionens sammenbrud været splittet mellem Vesten og Rusland.

Det betegnes ofte som Europas fattigste land, og i fjor blev det ramt af en større korruptionsskandale, da næsten syv milliarder kroner forsvandt på mystisk vis fra tre banker.

Det svækkede tilliden til den EU-venlige regering og førte til store demonstrationer i hovedstaden, Chisinau, og andre steder.

Hvis Igor Dodon cementerer sejren i anden valgrunde 13. november, ønsker han med en folkeafstemning at løsne Moldova og dets 3,5 millioner indbyggere fra en politisk og handelsmæssig aftale med EU.

I stedet ønsker den 41-årige Dodon at tilslutte Moldova en eurasisk toldunion med Rusland som det store omdrejningspunkt.

/ritzau/Reuters