Telegram

Rådgiver: Forventningspres gør unge kvinder ulykkelige

Unge kvinder oplever, at deres liv ikke lever op til forventningerne om "et godt liv", mener ungerådgiver.
Telegram
24. oktober 2016 kl. 10:56

Hvis man spørger en ung, dansk kvinde, om hun er tilfreds med sit liv, er der stor chance for, at hun svarer nej, fremgår det i Politiken mandag.

En ny undersøgelse, den såkaldte Ungdomsprofilundersøgelse fra 2015, blandt 48.000 unge, viser, at hver femte unge kvinde mellem 12 og 25 år ikke er tilfreds med sit liv.

Et af de steder hvor unge kvinder henvender sig, hvis de ikke har det godt, er rådgivningshjemmesiden GirlTalk.dk.

Grunden til den store mistrivsel blandt pigerne er i høj grad forventningspres, oplever hjemmesidens direktør, Anna Bjerre, der også er psykolog.

- De piger eller kvinder, der henvender sig til os, oplever, at deres liv ikke lever op til de forventninger og forestillinger, de har om "et godt liv".

Nogle af de unge kvinder, der kontakter hjemmesiden har helt konkrete problemer, som eksempelvis spiseforstyrrelser.

Andre opsøger GirlTalk med problemet "jeg har det bare ikke godt", lyder det fra Anna Bjerre.

Men fælles for dem er, at deres liv ikke stemmer overens med de forventninger, de har til dem selv.

I undersøgelsen skal de unge blandt andet svare på, hvordan de har det for tiden. Det skal de angive på en skala fra 0 til 10, der går fra "det værst mulige liv" til "det bedst mulige liv".

Her ligger 17 procent af pigerne mellem 12 og 13 år på en lav score under fem. Andelen stiger i takt med alderen, hvor 28 procent af de 19 til 25-årige har en livstilfredshed på under fem.

Det er enormt problematisk - men ikke overraskende, mener Anna Bjerre. Ifølge hende kræver det en diskursændring i samfundet at lave om på tendensen.

- Livet er ikke kun let og lykkeligt. Det er også smertefuldt og svært. Det skal vi være bedre til at tale åbent om, siger hun.

Ifølge direktøren trives unge kvinder og piger dårligere nu, end de gjorde tidligere. Det er forstærket af de sociale medier som Instagram og Facebook, der udfordrer unges forventninger til "et godt liv", mener hun.

- På nettet bliver der fremstillet en perfekt tilgang til livet, som de unge kvinder ikke føler, at de kan leve op til, siger hun.

Selv om undersøgelsen ikke er repræsentativ, kan den bruges til at udpege en tendens om unges trivsel, lyder det fra forskerne bag.

Undersøgelsen er den første af sin slags, men skal i fremtiden laves en gang om året. Det er et samarbejde mellem blandt andet Justitsministeriet, Socialstyrelsen, Aarhus Universitet og Trygfonden.

/ritzau/

Lise Lotte Rahbek

... Har unge kvinder til hvilkesomhelst tider været tilfredse med sine liv?

Lise Lotte Rahbek

Undersøgelser som ovenstående vil sgu da bare gøre dem endnu mere kritisk overfor deres uperfekte liv - for fanden da !
"Er du tilfreds med dit liv? Svarmuligheder: " Ja, nej, muligvis, muligvis ikke, helt håbløst"

Jeg bliver træt.

Jakob Lilliendahl
Niels Duus Nielsen

"Sure gamle mænd oplever, at deres liv ikke lever op til forventningerne om "et godt liv", mener livsstilsekspert."

Et udbredt problem i forventningssamfundet, så en tak herfra til Jakob Lilliendahl, der i "Havenyt - Den levende Have" har fundet columbusægget, der effektivt vil løse problemet:

"Det betyder at der ikke er meget andet at gøre end at hugge hovedet af kyllingerne og starte forfra med dyr som har fået en bedre opvækst."

:-)

Flemming S. Andersen, Lise Lotte Rahbek og Jakob Lilliendahl anbefalede denne kommentar
Jakob Lilliendahl

"Det er selvfølgeligt radikalt og ærgeligt at skulle slagte dyrene, når man nu har gået og passet og plejet og glæder sig til de første æg. Derfor kan man selvfølgelig prøve med andre midler at sørge for, at de mere interesserer sig for omgivelserne end sig selv og hinanden. Slip dem fri, ud på græsset, giv dem masser af god jord at skrabe i, server dejligt køkkenaffald og lad dem lede efter kornet"

Flemming S. Andersen, Niels Duus Nielsen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Torsten Jacobsen

Lise Lotte Rahbek,

Spørgsmålet er vel, om presset på unge mennesker for at yde og være 'det perfekte', nogensinde har været større?

Lad os antage at i det mindste det oplevede pres er meget stort: Læg så hertil en afvisning/ligegyldighed fra det omgivende samfund, når dette reelt oplevede pres nedgøres med betegnelser som 'first world problems', eller affejes med bemærkninger om, at 'det sgu altid har været besværligt at være menneske'...

Resultatet?
https://www.dr.dk/nyheder/regionale/hovedstadsomraadet/antallet-af-psyki...

Lise Lotte Rahbek

Torsten Jakobsen
Men hvordan kan du/vi sammenligne utilfredsheden og forventningerne hos unge kvinder for f.eks 40 år siden og idag?
Det bliver jo en rent akademisk spekulation, da 'teenage'-fænomenet var knap så velatableret som en tidsperiode, hvor alting var svært. For 40 år siden var der måske ikke det samme pres på at lade sig optage i uddannelsessystemet, men det var dælme heller ikke almindeligt at ungdommen blev boende hos forældrene til de er langt oppe i 20'erne. Endvidere havde vi ikke sociale medier, vi kunne sidde og detaljesammenligne os med.

Ungdom var også for 40 år siden præget af usikkerhed og utilfredshed og en enorm selvoptagethed. Men vi kan næppe finde en målestok, som kan sammenligne hvor synd det var for ungdommen dengang og i dag.

Niels Duus Nielsen

Okay, spøg til side og hofter fat, som det hedder:

Det gør mig selvfølgelig ondt for de unge kvinder at de ikke kan leve op til forventningspresset, og jeg tror Torsten Jakobsen har helt ret, når han antager, at der er en sammenhæng mellem samfundets forventninger til de unge mennesker og den store stigning i såkaldt "moderate" psykiske diagnoser.

Men som Jakob Lilliendahl pointerer, er svaret ikke hverken at fornægte problemet eller bare at ynke folk. Og en "diskursændring", som det foreslås i artiklen, er og bliver symptombehandling, for det er ikke diskurserne, der skaber usikkerhed, men den underliggende reelle mangel på muligheder for rent faktisk at kunne komme til at leve et godt liv.

Slip de unge kvinder fri. Lad dem vælge deres egne liv. Og først og fremmest: Skab rammer, der gør det muligt for de unge mennesker at foretage reelle valg. Hvis man kun har valget mellem at få en uddannelse eller gå i hundene, vælger de fleste uddannelsen. Men de kunne også vælge at rejse ud og opleve verden - det gjorde vi, da vi var unge, og så fik vi vores uddannelse bagefter, hvis det var det, vi ville.

Jeg må have været et godt menneske i mit tidligere liv, siden min kaarma tillod mig at være ung i 60erne og 70erne. Vi var et underligt hul i historien, som en god ven har udtrykt det.

Jens Thaarup Nyberg og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Torsten Jacobsen

Lise Lotte Rahbek,

Jeg synes ikke, at det er en interessant diskussion hvorvidt unge havde det nemmere eller sværere for år tilbage. Jeg synes derimod at det er dybt bekymrende, at så mange mennesker - unge som gamle - i dag giver udtryk for, at de har det svært i dag. Både når man spørger dem - som i den i artiklen beskrevne undersøgelse - og når man kigger på stigningen i antallet af mennesker, der døjer med stressrelaterede lidelser - psykiske som fysiske.

Lise Lotte Rahbek

Bestemt, Torsten Jacobsen, så absolut.

Torsten Jacobsen

...Og nej, der er sgu ikke brug for en 'diskursændring' - der er brug for grundlæggende ændringer.

Det er for mig at se mildest talt bekymrende, når en rådgivende psykolog - muligvis uforvarende - underkender problemets realitet:

" - Livet er ikke kun let og lykkeligt. Det er også smertefuldt og svært. Det skal vi være bedre til at tale åbent om, siger hun."

Som om mennesker med ondt i livet blot lider af en svær omgang urealistisk høje og naive forventninger til livets ulidelige lethed?! Sikke dog noget sludder! Præstesnak! Systembevarende ævl, beregnet på at individualisere problemet og dermed skjule de sygdomsfremkaldende samfundsstrukturer.

Niels Duus Nielsen og Jakob Lilliendahl anbefalede denne kommentar