Telegram

Amnesty: Italien har torteret flygtninge for fingeraftryk

Politiet har ifølge ny Amnesty-rapport brugt tortur mod flygtninge for at få dem til at afgive fingeraftryk
Telegram
3. november 2016 kl. 04:56

Italiensk politi har brugt prygl og elektriske stød til at tvinge flygtninge og migranter til at afgive fingeraftryk. I nogle tilfælde kan der være tale om tortur.

Det konstaterer Amnesty International i en ny rapport torsdag ifølge nyhedsbureauet AFP.

- Den Europæiske Unions pres på Italien om at være hård over for flygtninge og migranter har ført til ulovlige udvisninger og brutal behandling, som i nogen tilfælde kan indebære tortur, hedder det i rapporten fra organisationen.

Den voldsomme behandling er angiveligt sket, fordi nogle flygtninge har nægtet at afgive deres fingeraftryk. Det nægter de, fordi det vil gøre det sværere for dem at rejse videre og søge asyl i andre lande.

I 2015 oplevede Europa en tilstrømning af over en million flygtninge og migranter. Det er det største antal mennesker, der flygter fra krig og fattigdom siden Anden Verdenskrig.

- I deres bestræbelser på at reducere antallet af flygtninge og migranter, som søger videre til andre medlemsstater, har EU-lederne presset de italienske myndighederne til kanten - og længere end til hvad der er lovligt, siger Italien-forsker i Amnesty International Matteo de Bellis.

- Resultatet er, at traumatiserede mennesker, som kommer til Italien efter en hård rejse, bliver udsat for mangelfulde undersøgelser. I nogen tilfælde er der tale om forfærdeligt misbrug af politiet samt ulovlig udvisning, tilføjer han.

Af de i alt 24 rapporter om mishandling, som Amnesty har indsamlet, involverer 16 prygl.

I flere tilfælde fortæller flygtninge, at de har fået stød med elektriske stave, blandt andre en 16-årig dreng fra Sudan:

- De gav mig elektrisk stød med en stav. Først mange gange på venstre ben, så på højre, bryst og mave. Jeg var for svag og kunne ikke stå imod. På det tidspunkt tog de mine hænder og lagde dem på maskinen, har han fortalt.

En anden 16-årig fortæller, at politiet påførte smerte på hans kønsdele, mens en 27-årig fortæller, at betjente slog ham og gav ham stød, før de bad ham om at tage tøjet af. Herefter nev de ham med en tang.

- Jeg sad på en stol af aluminium med et hul i sædet. De holdt mine skuldre og ben, tog mine testikler med tangen og trak to gange, har han forklaret.

Ifølge Amnesty International rejser den nye rapport alvorlige bekymringer. Organisationen opfordrer til en uafhængig undersøgelse af situationen.

/ritzau/

Opdateret 3. november 2016 kl. 08:08

Amnesty må tage fejl; et pålideligt og civiliseret EU-land, medlem af fredens projekt og den moderne korporatisme. Tortur er noget, svinske syrere og afsindige afghanere m.fl. foretager.

Der bør ikke være noget "men" Thomas Poulsen.
Alene det at nogen kan finde på at bruge "men" viser hvor langt nede ad glidebanen vi allerede er.
Hvis nogen ikke følger myndighedernes anvisninger så findes der et protokol for hvordan myndighederne kan og må reagere. Uden at bruge vold og tortur, vil jeg mene.

Hvis ikke vi kan stole på vores myndigheder, at de opretteholder menneskerettigheder, konventioner, lov og god skik, hvem kan vi så stole på?

Jens Erik Starup, Hans Larsen og Christian Mondrup anbefalede denne kommentar

Det lyder meget rigtigt Curt jensen, men den 'protokol', du taler om, vil uundgåeligt komme til at bestå af en eller anden form for tvang - og når folk så gør modstand, så ender man som i Italien.

Det er formentlig helt naturligt, at der er forskellige holdninger omkring dette. Men i stedet for smarte bemærkninger, kan man jo også vælge at læse, hvad det rent faktisk er hændt. Og Amnesty International er som bekendt ikke en useriøs organisation - tvært om.

Amnesty:
- "Flere end 170 flygtninge og migranter beretter i en ny Amnesty-rapport om alt fra tæsk, elektriske stød og seksuel ydmygelse i mødet med italiensk politi, der kræver fingeraftryk af alle nyankomne. Samtidig sender Italien sårbare mennesker tilbage til usikre lande".

- Italiensk politi anvender ekstreme metoder for at leve op til EU's krav om at registrere fingeraftryk fra alle flygtninge og migranter, som ankommer til Italien". Og dette sker på traumatiserede mennesker, straks efter de er kommet i land, og hvor de ofte har været helt uden mad, vand og søvn gennem flere døgn.

- ”De gav mig elektriske stød med en stav, mange gange på mit venstre ben, så på det højre ben, brystet og maven. Jeg var for svag, og kunne ikke stå imod, og så tog de begge mine hænder og lagde dem på maskinen”. Siger en 16-årig dreng.

- "En 25-årig kvinde fortæller, at en politimand flere gange slog hende i ansigtet, indtil hun indvilgede i at få taget fingeraftryk. Også seksuelle ydmygelser er en del af det italienske politis repertoire".

- "En mand på 27 år har fortalt til Amnestys researchere, at betjente i den sicilianske by Catania først slog og gav ham elektriske stød, hvorefter de tvang ham til at tage tøjet af, for at kunne bruge en tregrenet tang på hans kønsdele." ”Jeg sad på en aluminiumsstol, hvor der var en åbning i sædet. De holdt mine skuldre og ben, fangede mine testikler med tangen og nev to gange. Jeg kan ikke beskrive, hvor smertefuldt det var”.

" - Ud over mishandlingen, der i nogle tilfælde kan betegnes som tortur, sløser de italienske myndigheder alvorligt med asylbehandlingen". Og på baggrund af meget korte interview træffer politifolk uden uddannelse i at håndtere flygtninge og migranter, afgørelser om disse mennesker beskyttelsesbehov. De, der ikke vurderes, at kunne søge om asyl, får udstedt en udvisningsordre – hvilket inkluderer tvungen hjemsendelse til hjemlandet, der måske udsætter dem for alvorlige menneskerettighedskrænkelser".

www.spiegel.de/politik/ausland/amnesty-international-prangert-misshandlu...
www.spiegel.de/politik/ausland/amnesty-international-prangert-misshandlu...
www.repubblica.it/
www.lastampa.it/
www.lefigaro.fr/

Thomas Poulsen,
der er altså forskel på magtanvendelse og magtmisbrug og ligefrem tortur. Jeg håber da i hvert fald at den officielle protokol ikke indeholder lemlæstelse af kønsorganer mm.

Din laissez faire holdning er godt nok rystende, men kommer faktisk ikke bag på mig, som jeg har bevidnet den tiltagende forråelse at tonen - og derved holdninger, i medier og samfund.

Sikke et rart samfund vi har skabt. Jeg er faktisk glad over at jeg er i mit livs sidste kvartal. Har ikke særlig lyst til at være med til det der brygger sig sammen lige bagved horizonten.

Jeg er ikke et hævngerrig menneske, men jeg ønsker da alle disse folk som kommer med supersmarte bemærkninger og ser og rakker ned på medmennesker som har oplevet så meget grufuldt og lidt så megen tab og smerte, en god portion af deres egen medicin.

De fatter heller ikke hvor hurtigt situationen kan ændre sig og at der rent faktisk ikke findes noget trygt sted i hele verden. Den eneste tryghed og sikkerhed er den vi i hinanden, når det kommer til stykket. Alt andet er temporært og afhængig af mange variabler vi ikke kan kontrollere.

De mennesker som nu flygter for livet har også engang følt sig trygge og sikre, har haft et ganske normalt liv - som det kun tager et øjeblik at smadre når ondskaben får frie tøjler.
Det kan ske overalt i verden. Også her. Folk glemmer helt at det er kun en lille menneskealder siden at denne ondskab også har hersket her i smørhullet og vi er godt på vej med at gødske jorden for at ondskaben kan gro sig stor igen.