Telegram

Samuelsen accepterer ja-hat i regeringens EU-linje

Anders Samuelsen er klar til at agere på regeringens og ikke Liberal Alliances vegne som ny udenrigsminister.
Telegram
28. november 2016 kl. 16:31

Liberal Alliance er den nye trekløverregerings mest EU-skeptiske parti.

Og ved sidste års afstemning om Danmarks retsforbehold anbefalede partiet - modsat Venstre-regeringen - et nej.

Men hvis medarbejderne i Udenrigsministeriet på Asiatisk Plads havde forudset en mere EU-skeptisk linje fra landets nye udenrigsminister, LA-leder Anders Samuelsen, tog de fejl.

- Jeg er ikke Liberal Alliances repræsentant i dag, jeg er regeringens repræsentant. Jeg taler på regeringens og Danmarks vegne, og sådan vil det være fra nu af.

- Vi skal selvfølgelig være i kernen af EU-samarbejdet i den forstand, at vi skal påvirke og inspirere der, hvor vi kan, siger Anders Samuelsen, efter at han mandag fik overdraget posten som udenrigsminister af Kristian Jensen (V).

Ved overdragelsen havde den afgående udenrigsminister da også fokus på netop Samuelsens holdning til EU.

For når Samuelsen skal tegne regeringens EU-linje på møder i Bruxelles, bør det ifølge Kristian Jensen foregå med ja-hatten på.

Derfor var Kristian Jensens gave til Samuelsen netop en ja-hat i form af en kasket fra Europabevægelsen med påskriften "Ja!"

Den er Samuelsen klar til at tage på.

- Vi skal bruge de gode sider af EU og samtidig have en kritisk tilgang til det europæiske. Det er på samme måde, som når velfærdsstaten vokser over sine grænser, og reelt ikke er det, den burde være, nemlig til gavn for borgerne.

- Det er både på med ja-hatten og på med oprydningshatten, siger Anders Samuelsen.

Anders Samuelsen har gennem sin politiske karriere været gennem lidt af en rutsjetur i sin tilgang til EU.

Som medlem af Europa-Parlamentet for De Radikale kaldte han ifølge DR i 2004 sig selv for "jubeleuropæer," og betegnede EU som "det mest perspektivrige, politiske samarbejde i historien."

Ti år senere - i 2014 - gik han som politisk leder af Liberal Alliance i kamp med Dansk Folkeparti om titlen som det mest EU-skeptiske borgerlige parti.

Nu har han altså igen iført sig ja-hatten og er klar til at tale på Danmarks vegne i og om EU.

/ritzau/

Opdateret 28. november 2016 kl. 17:21