Telegram

Op mod 8000 er evakueret fra det østlige Aleppo

En 6. konvoj er på vej ud af det østlige Aleppo, siger tyrkisk embedsmand. Op mod 8000 civile er nu evakueret.
Telegram
16. december 2016 kl. 07:26

En tyrkisk embedsmand siger til nyhedsbureauet Reuters, at en sjette konvoj fredag morgen ved 8-tiden er på vej ud af det østlige Aleppo.

Han siger, at der nu er evakueret op mod 8000 civile fra området.

Den tyrkiske udenrigsminister, Mevlüt Çavusoglu, skriver samtidig på Twitter, at over 7000 civile blev evakueret i de første fem konvojer.

Forinden havde det russiske forsvarsministerium oplyst, at flere end 6400 personer, deriblandt 3000 oprørere, var blevet evakueret i de seneste 24 timer.

Flere medier rapporterede sent torsdag med henvisning til Røde Kors, der hjælper med evakueringen, at omkring 3000 personer var blevet kørt væk fra det østlige Aleppo i busser og ambulancer i løbet af dagen.

Evakueringerne blev indledt torsdag eftermiddag efter en aftale mellem det syriske regime og oprørsgrupper, som giver regimet fuldt kontrol med hele Aleppo.

Siden 2012 har den østlige del af byen været kontrolleret af oprørsgrupper, der bekæmper præsident Assads styre. Men efter en russisk-støttet offensiv kontrollerer regeringssoldater nu hele byen.

Der er forskellige meldinger om, hvor mange personer der egentlig er tilbage i det østlige Aleppo.

FN's særlige udsending til Syrien, Staffan de Mistura, sagde på et pressemøde torsdag i Paris, at 50.000 civile befinder sig i området.

- Der er 50.000 personer, herunder 40.000 civile, der er så uheldige at bo i den del af byen. Resten er oprørere - mellem 1500 og 5000 - og deres familier, sagde han ifølge nyhedsbureauet AFP.

Ifølge Zouhir Al Shimale, en uafhængig journalist der opholder sig i området, ønsker hovedparten at komme væk.

- Civile får valget mellem at blive eller rejse. Bliver de, er de under regimets kontrol. De fleste ønsker at slippe væk, fordi de er bange for mulige massakrer fra regimets side, sagde han torsdag til det arabiske medie Al Jazeera.

Personerne, som torsdag fik plads på en af de ventende busser, blev bragt til det oprørskontrollerede Idlib.

Her kan de modtage behandling og vælge, om de vil flygte videre.

/ritzau/Reuters

Opdateret 16. december 2016 kl. 10:52