Fagforening: Anonyme ansøgninger kan skaffe kvinder job

Fagforbundet FOA bakker op om et forsøg med anonymiserede ansøgninger for at forebygge diskrimination.
11. december 2016 kl. 14:46

Det er ikke helt skævt, når Alternativet foreslår en forsøgsordning med anonymiserede ansøgninger til udvalgte offentlige stillinger.

Det mener Dennis Kristensen, der er formand for fagforbundet FOA, og hilser tiltaget, som skal forhindre urimelig forskelsbehandling, velkommen.

Han mener, at det i dag har betydning, om en jobsøger har et dansk eller udenlandsk efternavn.

- Og det gælder for den sags skyld også, hvis der er tale om en kvinde.

- Ligesom etnicitet spiller en negativ rolle på det brede arbejdsmarked, så gør det også en forskel, om man er kvinde eller mand, i hvert fald når det gælder lederstillinger, siger Dennis Kristensen.

Han mener, at hvis anonymiseringen ellers kan løses på en praktisk måde, vil det være interessant at se effekten.

- Jeg forventer, at en stor del af den frasortering, som vi oplever i dag, ville ophøre, så flere med udenlandsk baggrund vil blive kaldt til samtale og få mulighed for at gøre indtryk der, siger han.

Dennis Kristensen har også svært ved at se, hvorfor virksomheder - offentlige som private - skulle være modstander af en ny ansøgningsproces.

- Fremsynede arbejdsgivere kan forhåbentlig se en idé i at udvælge ansøgere alene ud fra kompetencer, siger han.

En undersøgelse foretaget af to specialestuderende har vist, at 22 procent af ansøgerne med udenlandsk baggrund kom til samtale på baggrund af deres ansøgning, mens tallet for etniske danskere med de samme kvalifikationer var 33,5 procent.

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Thomas Andersen

FOA kunne jo passende starte selv. Og FOA kunne jo også passende starte med at få styr på manglende ligeløn blandt egne medarbejdere...

Grethe Preisler

Tanken med anonymisering af jobansøgninger for at forebygge diskrimination er køn. Men det er vel bare til ansøger møder op til jobsamtale og viser sig at have det 'forkerte' køn, den 'forkerte' alder, den 'forkerte' hudfarve eller det 'forkerte' tøjstil til stillingen, der ønskes besat.

Nissen flytter med
Så Dennis Kristensen mener, at efternavnet kan medføre urimelig forskelsbehandling - hvad så med fornavnet? ... ;-)

Henrik Brøndum

Det mindste signal man kan sende om at være villig til at integrere sig, er da at tilpasse sit navn til den kultur man nu skal leve i - det gjorde tusinder der flyttede til USA!