Telegram

Israel føler sig forladt og palæstinenserne jubler over FN

Det er en sejrens dag for folkeretten, siger palæstinensisk forhandler om FN-resolution vedtaget fredag
Telegram
23. december 2016 kl. 21:46

En historisk FN-resolution fremkalder voldsomme reaktioner i Mellemøsten, hvor Israel føler sig svigtet, mens palæstinenserne jubler.

FN’s Sikkerhedsråd vedtog fredag en resolution, der kræver et stop for Israels bosættelser på Vestbredden.

Israel udlægger teksten som meget mere end det.

Sådan fortolkes den af energiminister Yuval Steinitz, der står premierminister Benjamin Netanyahu nær:

»Dette er ikke en resolution imod bosætterne. Det er en anti-israelsk resolution mod det jødiske folk og mod jødernes land. USA har i aften ganske enkelt ladt sin eneste ven i Mellemøsten i stikken.«

Omvendt er palæstinenserne begejstrede for resolutionen. Dens mål er ifølge penneførerne at bidrage til fred mellem de stridende parter.

»Dette er en sejrens dag for folkeretten. Det er en sejr for civiliseret sprogbrug og forhandling. Det er en total afvisning af ekstremistiske kræfter i Israel,« siger den palæstinensiske chefforhandler Saeb Erekat.

USA undlod at stemme. Dermed kunne teksten vedtages med 14 ud af 15 stemmer.

Det har vakt vrede og fordømmelse også i USA.

Formanden for Repræsentanternes Hus, Paul Ryan, og senator John McCain langer hårdt ud efter præsident Obamas regering.

Ryan siger, at det er »aldeles skammeligt« og et »slag mod freden«.

Den tidligere præsidentkandidat McCain siger, at USA's beslutning har gjort amerikanerne »medskyldige i dette uhyrlige angreb« på Israel.

Sveriges udenrigsminister, som tidligere har været i diplomatisk uvejr med Israel efter svenskernes anerkendelse af en palæstinensisk stat, glæder sig over resolutionen.

Og FN’s generalsekretær, Ban Ki-moon, håber at beslutningen kan sætte skub i nogle mere konstruktive forhandlinger.

»Generalsekretæren opfordrer israelske og palæstinensiske ledere til at samarbejde med det internationale samfund om at vende tilbage til fornuftige forhandlinger,« siger Ban Ki-moon via en talsmand.

 

Opdateret 23. december 2016 kl. 23:08

Der vel god grund til at sige god vinter og godt nytår, og hold jer varme med klare hoveder, der bliver brug for dem i 2017.

Flemming Berger, Kurt Nielsen, Niels Lauritsen, Jørn Andersen, Ole Vedel Villumsen, Steffen Gliese og morten andersen anbefalede denne kommentar

»Dette er ikke en resolution imod bosætterne. Det er en anti-israelsk resolution mod det jødiske folk og mod jødernes land. USA har i aften ganske enkelt ladt sin eneste ven i Mellemøsten i stikken.«

news flash... jødedom er ikke genetisk.... i så fald validere den nazismen.
så dobbeltmoralske er disponere det som genetiske betinget, når det overbevisning.

Thomas Toft, Kurt Nielsen og Dagmar Christiandottir anbefalede denne kommentar

Jeg husker stadig hvordan israelerne tæppebombede Palæstina, som russerne har gjort det i Aleppo. Jeg har intet til overs for hverken israelere eller russere.

David Henriksen

Alle skyldige stater hævder sjovt nok altid..... deres uskyld. Krokodilletårer. Israelerne kan bare skride hjem på deres egen matrikel. USA har stoppet den jødiske gås for fuld alt for længe. Hvis Trump anerkender Jerusalem som hovedstad anerkender vi da bare Palæstina :)

Janus Agerbo, Thomas Toft og Kurt Nielsen anbefalede denne kommentar

Kære Israelere, vi har stor sympati for jeres situation, men I kan ikke blive ved med at tage palæstinensernes land. Det har har hverken de eller I fortjent. I så vel som palæstinenserne fortjener fred og to stater er det eneste, der kan give jer det.

Randi Christiansen, Anne Eriksen, Bjarne Bisgaard Jensen, Michael Kongstad Nielsen, Kurt Nielsen, Jan Mejding, Hans Larsen, Ole Vedel Villumsen, Viggo Okholm og Dagmar Christiandottir anbefalede denne kommentar

ENDELIG...!!!

Flemming Berger, Anne Eriksen, Michael Kongstad Nielsen, David Henriksen, Espen Bøgh og Kurt Nielsen anbefalede denne kommentar
Thomas Petersen

Ja det er et rigtig jule eventyr. Desværre har president twitter lovet at det bliver anderledes fra d. 20.

Hans valg af ambassadør efterlader Ingen tvivl om hvor han står:
http://original.antiwar.com/avnery/2016/12/23/dont-send-david-friedman/

morten andersen

Jo men reslutionen kan vel ikke trækkes tilbage?

Michael Kongstad Nielsen

Nej, det kræver en ny, der siger noget andet, og den vil næppe kunne vedtages.

Bjarne Bisgaard Jensen

Det kræver blot at Israel, som så ofte før med støtte fra USA, overtræder resolutionen og endnu engang kan påregne støtte fra USA, når den nye regering indtager pladserne

Michael Kongstad Nielsen

Nej, jeg tror noget nyt er på vej.
Dette var Obamas udtræden og sidste opfyldelse af sine løfter om at medvirke til fred i regionen, som han erklærede i Cairo 2009. A new beginning blev udsat og udsat, men nu kommer den - måske.

Palæstina og Israel er viklet ind i hinanden til evig tid. Se dog nu at få det bedste ud af livet - her på jorden. Israelerne vil ellers være tvunget til i al tid fremover, at opdrage deres børn til racister, og palæstinenserne deres børn til partisaner i denne evige strid.

Søren Jensen, Randi Christiansen, Flemming Berger, Torben Arendal, Holger Madsen og Michael Kongstad Nielsen anbefalede denne kommentar
Lennart Kampmann

Hvis man lige træder et skridt tilbage og analyserer hvad der skete kunne man nå frem til følgende:
Obama handler egenrådigt og går imod officiel amerikansk politik. Han ved at Trump vil det anderledes, og søger at lægge ham hindringer i vejen.
Netanyahu har hele tiden holdt Obama hen og ventet på en, set med israelske øjne, mere venlig præsident.
Alt i alt, har naboerne og EU vejret morgenluft og tror at nu kommer der endelig mere gang i to-stats-forhandlingerne. Jeg tror de bliver svært skuffede.
Når Trump bliver indsat, bliver den amerikanske ambassade flyttet til Jerusalem, bosættelserne genoptages og vestbredden indlemmes i Israel. Der er fire, måske otte år at gøre godt med, og både Trump og Israel vil ikke spilde et sekund.
Obama vil med rette få voldsom kritik af sin beslutning om at ryste på hænderne som Israels ven. Amerikanerne vil ikke være venligt stemt overfor dette træk.

Med venlig hilsen
Lennart

Michael Kongstad Nielsen

Siden 2009 har USA's officielle politik været:
"Den eneste løsning, der kan tilfredsstille begge parters forhåbninger, er at etablere to stater, hvor israelere og palæstinensere hver kan leve i fred og sikkerhed."
Citat fra Obamas tale i Cairo 2009.

Michael Kongstad Nielsen

Bill Atkins
24. december, 2016 - 13:45
Bill - Set i forhold til den historiske udvikling, vil ydmygelserne, undertrykkelsen, truslerne og risikoen for udslettelse bedst kunne afværges gennem parternes egen drift, fx. via forhandling om en tostatsløsning, som forudsagt i FN-beslutnengen om deling af Palæstina i 2 stater.

Israelerne klarer sig aldeles udemærket, "omringet af fjender" som de jo er. Et selvstændigt palæstina vil ikke udgøre nogen betydende sikkerhedsmæssig trussel for dem. Hvis de derimod kan finde ud af at arbejde sammen med dem, hvilket bliver nemmere hvis der er to stater, for så bliver Israelerne nødt til at samarbejde så er der en god chance for at de sikkerhedssituationen forbedres.