Telegram

Juraprofessor om prøveløsladelsesforslag: Et slag i luften

Rockere, der ikke kan prøveløslades, er svære at holde snor i, pointerer juraprofessor og forsvarsadvokater.
Telegram
13. december 2016 kl. 08:28

Et slag i luften.

Sådan karakteriserer juraprofessor og ekspert i strafferet Lars Bo Langsted fra Aalborg Universitet et politisk forslag om at fjerne muligheden for prøveløsladelse for rockere og bandemedlemmer.

Lars Bo Langsted understreger, at prøveløsladelse er en gulerod for indsatte og samtidig tjener et klart formål for myndighederne.

- Når de prøveløslades, har man typisk snor i dem længere, end deres fængselsstraf er, fordi man har prøvetiden oveni.

- Hvis folk sidder tiden ud, bliver de lukket ud, og så har man ikke nogen kontrol med, hvad de går og laver, siger Lars Bo Langsted.

Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti har meldt ud, at partierne i de kommende forhandlinger om en rocker- og bandepakke vil gå efter at ændre reglerne om prøveløsladelse.

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) bakker op om forslaget i tirsdagens udgave af Jyllands-Posten.

Ender det som et lovforslag, ser man frem til regeringens redegørelse for menneskeretten hos Institut for Menneskerettigheder.

Det fortæller Lise Garkier Hendriksen, der er konstitueret monitoreringschef på instituttet.

- Det er et indgribende skridt helt at afskære prøveløsladelsesadgang alene på grund af tilknytning til en gruppe.

- Det stiller blandt andet nogle meget høje krav til, hvordan man afgør, hvem der er medlem af grupperne, siger hun.

Fra Landsforeningen af Forsvarsadvokater lyder det, at udspillet vil medføre urimelige ekstra straffe til rockere og bandemedlemmer.

- Det indregnes allerede i vidt omfang i straffen som en skærpende omstændighed, hvis noget er begået i banderegi, siger forsvarsadvokaternes formand, Kristian Mølgaard.

Ligesom professor Lars Bo Langsted fremhæver han, at de dømte skal stå på egne ben efter endt afsoning, hvis de ikke bliver løsladt på prøve:

- Hvis ikke der er mulighed for at blive prøveløsladt, har Kriminalforsorgen ikke mulighed for at bistå folk i forbindelse med en udslusning og være med til at regulere deres adfærd, når de skal tilbage i samfundet.

/ritzau/

Opdateret 13. december 2016 kl. 14:31

Særlovgivning er for rockere og muslimer det næste bliver politiske modstandere, bare se tyrkerne.

Vi er ikke alle lige for retssystemet, så retssystemet har udspillet sin rolle og står tilbage som politikkernes skødehunde.