Telegram

Kender: Hadet til Rusland ligger dybt i mange tyrkere

Den almindelige tyrker er sjældent begejstret for Rusland, lyder vurderingen fra journalist Deniz Serinci.
Telegram
19. december 2016 kl. 20:46

Drabet på den russiske ambassadør i Tyrkiet kan være kulminationen på et årelangt had fra det tyrkiske folk mod Rusland.

Det vurderer journalist, forfatter og Tyrkiet-kender Deniz Serinci.

- Det kommer egentlig ikke bag på mig, at en eller anden radikal tyrker kunne finde på at angribe en officiel russisk repræsentant i Tyrkiet, siger han.

Skyderiet blev fanget på kamera, da ambassadøren holdt tale på et kunstmuseum i den tyrkiske hovedstad, Ankara. Billederne viser, at han blev skudt ned bagfra.

I første omgang blev Karlov bragt hårdt såret til hospitalet. Men ifølge Ruslands udenrigsministerium stod hans liv ikke til at redde.

Deniz Serinci fortæller, at den almindelig tyrker sjældent er specielt begejstret for Rusland. Det følelse går mange år tilbage, senest med Syriens præsident Bashar al-Assads støtte til kurderne i den nordlige del af Syrien.

Det huer ikke mange tyrkere. Og da Rusland er en allieret til Assad, forpester det også forholdet mellem Rusland og Tyrkiet, lyder det fra Deniz Serinci.

- Jeg tror ikke, at det her ændrer så meget på forholdet mellem Tyrkiet og Rusland. Men hvis det viser sig, at drabet er beordret fra den tyrkiske stat, så vil Moskva reagere meget vredt.

- Men jeg tvivler stærkt på, at det er tilfældet, for Tyrkiet har brug for russerne, hvis de skal deltage i fredsforhandlingerne om Syrien, siger han.

Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) kalder drabet "forfærdeligt" og en "menneskelig tragedie".

- Jeg er chokeret over skuddrabet på Ruslands ambassadør i Tyrkiet her til aften. Der ser ud til at være tale om en målrettet og kynisk likvidering.

- Det tager jeg og den danske regering naturligvis dyb afstand fra. Mine tanker går til de pårørende og det russiske folk, lyder det i en pressemeddelelse.

/ritzau/

Opdateret 19. december 2016 kl. 22:26

Stemningen i et chokeret Tyrkiet kan opsumeres i en udtalelse fra Ankaras borgmester, hvori han bl.a. siger: 'Ambassadørens blod er vort blod, og vi vil ikke glemme det. CIA vil ikke få succes.'

Mordet kommer dagen før et planlagt møde mellem Rusland, Iran og Tyrkiet, hvis udenrigsministre skal diskuttere krigen i Syrien.

Efter tre mordforsøg på Erdogan siden november sidste år - især det sidste, der mundede ud i et spontant kupforsøg - tyder meget på, at Erdogan føler sig forrådt af USA, der tilsyneladende er ude efter én, de kan give sorteper i krigen mod terror videre til. Om det skal være Tyrkiet, der er afgørende for USA i både Syrien og Ukraine, eller Saudiarabien, der er afgørende for dem i Syrien og Yemen - det er spørgsmålet. Enten får kontrollen med olieprisen dem til at vælge Erdogan fra, eller også får Tyrkiets vigtige Nato-rolle dem til at vælge ham til? Wannabe-sultan Erdogan selv kan de åbenbart ikke slippe af med så nemt.

At USA hidtil har haft Saudiarabien som farvorit tyder især mordforsøgene på. På den anden side har saudierne under deres nye ledelse vist sig som en strategisk hæmsko, ikke mindst med den nye front i Yemen, hvor russiske soldater uofficielt har kæmpet på houthiernes side siden juli og gjort en på papiret nem sejr til et langstrakt hængedynd, der bliver stadigt sværere at spinne til USA's fordel i medierne.

De store terrorhistorier i dagens nyheder kommer i øvrigt ganske belejligt på samme dag, hvor Wikileaks offentliggør 500.000 diplomatiske telegrammer, der fra 1979 og frem bl.a. afmaskerer CIA's rolle i skabelsen af global militant islam.

Jens Thaarup Nyberg og Dagmar Christiandottir anbefalede denne kommentar
Thomas Bindesbøll

Søren Wegner,

Konspirationsteorier er snart en sygdom vi alle lider af (jeg selv inklusive, især når vi kommer til ordet "timing" )- men ud fra hver vores viden og ditto fokus punkter.

Husk lige - (også hermed gentaget sagt til mig selv) - at alting dog kan anvendes / argumenteres / opstilles MODSAT, indtil håndfaste beviser og regulære facts foreligger...

Tror umiddelbart at tingene skal skilles ad.

Det feje mord på den russiske ambassadør synes efter de foreløbige oplysninger at være foretaget af een person, der måske som politimand har haft særlig "acces" / politiskilt, der har kunnet skaffe ham på adgang og dermed på klos skudhold.
At manden har valgt sit "dette her er hævn for Alleppo" motiv kan egentlig heller ikke overraske, med kendskab til mange tyrkeres generelle følelser de sidste mange uger overfor krigsforbrydelserne i Syrien, og hvor fejt og usselt og fordømmelsesværdigt et sådant fejt mord er.

På *positivfronten* bør man måske omvendt lige notere, at både Tyrkiet og Rusland (og uanset om man hverken bryder sig om autorkater-halvdiktatorerer som hhv Erdogan eller Putin) IKKE har blæst dette mord op til konfrontations-niveau, snarere tværtimod "talt det ned". Hele dagen, faktisk...

Ganske modsat sidste års konfrontation - hvor det var STAT mod STAT, i forb, med tyrkernes nedskydning af et russisk kamply. Denne strid er dog også blevet bilagt.

Nu anser man det åbenbart begge parter - som en individualistisk handling. Om man så vil kalde det mord/attentat (hvilket det jo er) eller terror betyder mindre her. Med mindre der indgås nye studehandler mellem Erdogan og Outin, og som vi andre intet ved om. Vi får se...

Når du til sidst nævner efterhånden totalt "biased" & een sidige Wikileaks og islr Mr. Assanges efterhånden pinlige hæler-rolle, ift til blot at videregive alt, også via evident russisk hacking, så vil jeg blot lige tilføje: Tro do ikke at det "kun" skulle være et (konspirationer igen) vestligt taktisk "scenarie" til tider at kunne drage nytte af at "opfinde" eller støtte diverse sære "islamistiske"/terroristiske grupper, når man har brug for det.
Moskva er lige så *gode* til det, (ligesom Iran, Pakistan, ml.fl).

Een af grundene til, at Moskva myrdede bl.a. FSB-afhopper Litvinenko i london 2006 kunne (blandt flere andre motiver) således være, at samme mand havde indsamlet særdeles håndfaste beviser på også aktiv russisk involvering og støtte til bla, både Al Q, Hezbollah, og egne pengestøttede s.k. "Islamister/terrorister" i bla. Kaukasus. Alt sammen de perfekte både "spilere" og skiftevis fjender --- alt efter behov...

Husk derfor lige venligst HELE remsen og listen over kynikere: Fra USA - over Saudiarabien, Pakistan, Iran, Assad, Mubarak, samt så også tilbage til Lubjanka/Moskva, og alle disses *tjenester* og disses egne "Dark Operations", med afsender både FSB, GRU. SVR.

Vi bliver nok klogere, når flere facts forligger. Foreløbig er det meste af den ulidelige mainstream-nyhedsstrøm af gentagne *ikke-nyheder* (også fra Berlin) ikkenoget der gør os klogere -