Telegram

Løkke: Indsatsen i Irak bliver årelang

Chef for jægersoldaterne mener, Danmark bør engagere sig fem år i Irak. Indsatsen bliver årelang, siger Løkke.
Telegram
12. december 2016 kl. 04:46

- Det handler om at slå fjenden ned. Og derefter skal vi undgå, at det nuværende territoriale kalifat bliver erstattet af et virtuelt kalifat.

Sådan lyder det fra statsminister Lars Løkke Rasmussen (V). Under et besøg hos de danske soldater i Irak fastslår Løkke, at der venter en langvarig indsats for Danmark i Irak.

Mens chefen for de danske specialstyrker vurderer, at det vil tage fem år besejre Islamisk Stat militært i Irak og Syrien, så vil Løkke ikke sætte årstal på:

- Jeg synes, det er svært at sætte udløbsdato på. Foreløbigt er fjenden ikke kæmpet ned, siger statsministeren og tilføjer:

- Der foregår en indsats oppe omkring Mosul, hvor man kom godt i gang, men hvor det står lidt stille. Det er det første, der skal ske.

- Derefter må man formode, at fronten flyttes mod vest. Og så vil Irak forhåbentligt inden for et år være fri for Daesh (et andet navn for Islamisk Stat, red.). Derefter handler det om, at sikre det irakiske samfund bagefter.

- Derfor forventer jeg, at vi skal være engageret en rum tid frem. Og så kan det niveau, vi er engageret på, skifte niveau over tid, siger Løkke.

Han kalder kampen mod Islamisk Stat for "ekstrem vigtig" for Danmark og den danske befolkning:

- Vi har at gøre med en fanatisk religiøs bevægelse, som drømmer om et kalifat og også er engageret i terrorhandlinger i Europa. Det vil være naivt at tro, at man har slået dem, selv om man nedkæmper drømmen om et kalifat i Irak og Syrien.

- Der er behov for, at vi passer på os selv i Europa. Og derfor skal vi forblive engageret i denne kamp. Det handler nok så meget om hjælp til selvhjælp. Altså, at vi i Danmark kan leve trygt.

Spørgsmål: Betyder det, at du politisk set ikke er skræmt over at have danske soldater i Irak i ganske mange år endnu?

- Vi har set, at vi historisk har vundet krige, og jeg har nær sagt tabt freden. Fordi vi har tabt tålmodigheden. Derfor tror jeg, man må indstille sig på at være tålmodig.

- Når Daesh er nedkæmpet, så vil der være behov for at sikre stabilitet i landene. Vi skal sikre, at deres egne sikkerhedsstyrker kan opretholde ro og orden. Det er i vores egen interesse.

- Derfor må vi være indstillet på, at vi skal have et årelangt engagement, siger Lars Løkke Rasmussen.

Han åbner samtidig for, at de danske jægersoldater kan få opfyldt deres ønske om på sigt at operere på jorden i Syrien sammen med lokale styrker.

De danske jægersoldater har allerede formelt fået et mandat, der dækker Irak og Syrien.

Regeringen skal dog først drøfte det med de øvrige partier i Folketinget, inden man tager den konkrete beslutning om at lade jægersoldaterne operere i Iraks naboland.

- Det er bestemt ikke noget, man kan udelukke vil ske. Men så stopper det også der. Jeg kan ikke se for mig, at vi skulle have almindelige soldater på jorden i Syrien, siger Lars Løkke Rasmussen.

/ritzau/