Telegram

Pirater opgiver at danne regering i Island

Partierne i Island har meget vanskeligt ved at sammensætte en regering efter valget for halvanden måned siden.
Telegram
12. december 2016 kl. 21:01

Heller ikke tredje gang blev lykkens gang i Island, hvor de politiske partier har mere end almindelig svært ved at blive enige om, hvem der skal lede landet.

Mandag meddeler Birgitta Jónsdóttir fra Piratpartiet, at det ikke er lykkedes at finde grundlag for dannelsen af en ny regering. Dermed er Island fortsat i et magtvakuum efter valget til parlamentet, Altinget, i oktober.

- Man kan ikke presse folk til at samarbejde, hvis de ikke kan overbevises om, at de handler i overensstemmelse med deres valgløfter, siger Jónsdóttir til den islandske avis Morgunbladid.

Piratpartiet blev i begyndelsen af december udvalgt til at forsøge at danne regering, efter at to tidligere forsøg var endt uden resultat.

Siden har i alt fem partier forhandlet, men mandag besluttede de at gå hver til sit.

Partierne kan ikke blive enige på fiskeriområdet, der er en hjørnesten i Islands økonomi.

Siden valget har et forretningsministerium regeret i Island. Det har fremlagt et udspil for næste års budget, som endnu ikke er blevet vedtaget.

I første omgang fik Selvstændighedspartiet mulighed for at danne regering i den nordatlantiske ønation. Partiet inviterede to andre partier, men de var uenige om blandt andet EU-spørgsmål og reformer af forfatningen.

Så fik De Grønne chancen, men denne gang var der for mange knaster på skatteområdet.

Og nu må altså også Piratpartiet kaste håndklædet i ringen.

Islands præsident, Gudni Jóhannesson, kan nu enten give stafetten videre til et nyt parti eller opløse parlamentet og dermed udskrive valg.

/ritzau/AFP